Гърция: „Богослужения при затворени врата без вярващи и по време на Страстната седмица“, заяви министърът на образованието и вероизповеданията г-жа Ники Керамеос (VIDEO)


Превод: Йордан Георгиев

Днес на 30 март 2020 г. Министърът на образованието и вероизповеданията на Гърция г-жа Ники Керамеос заяви пред обществената гръцка телевизия ЕРТ, че всички богослужения в Свещените Храмове ще се отслужват при затворени врата, без вярващи и по време на Страстната седмица.

С абсолютно уважение към религиозните чувства на всички религиозни общности, като отбелязвам това, защото решенията се отнасят за всички догми и всички религии. Решението, което беше издадено вчера е с дата до 11 април и ще бъде издадено ново решение, което се отнася до Великата Седмица (Страстна седмица на бълг. ез. – Бел. прев.), за Литургии при затворени врата. С други думи, на Литургиите няма да има вярващи и може би ще има само един клирик и един псалт“, отбеляза Министърът на образованието и вероизповеданието.

Г-жа Керамеос добави: „Записали сме го, и ще бъде разгледано отново преди Великата Седмица и при какви условия ще ни позволят да преминем към Литургии при затворени врата за Великата Седмица“.

Заключавайки, г-жа Керамеос заяви, че „към този момент е изключено, каквото и да съучастие на вярващите поради само една единствена причина, която няма нищо общо с религиозното чувство на никого, а това е, че в този момент  най-голямата опасност за разпространението на вируса е събирането (на хора – Бел. прев.)“.DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal