В Гърция удължиха срока на ограничителните мерки за Храмовете, както и забраната за посещение на Атон до Лазарова Събора (11 април 2020 г.)

 
 
Автор: Doxologia INFONEWS

В Гърция удължиха срока на ограничителните мерки за Храмовете, които работят, но при затворени врата. По отношение на Православната Църква в Гърция богослуженията ще бъдат отслужвани при затворени врата до Лазарова Събота (11 април 2020 г.)
 
Министърът на образованието и вероизповеданията г-жа Ники Керамеос и Министърът на здравето г-н Василиос Кекилияс  с електронен подпис , положен на 28.03.2020 г. удължиха забраната, наложена съгласно Общото министерско решение  № 2867/Υ1 до 11 април 2020 г. Припомняме, че Общото министерско решение беше прието на 16 март 2020 г. и със срок до 30 март 2020 г.
 
По този начин, Правителството призовава вярващите да останат вкъщи и да не прииждат към Храмовете до 11 април включително, като им се предоставя възможност от почти всички национални и местни телевизии, радиостанции и интернет канали в Гърция да проследят всички богослужения от различни градски и селски Храмове, ни осведомява Ορθοδοξία INFO.
 
 
 
В същото време Постоянният Свещен Синод на Еладската Църква ще заседава на 01 април 2020 г. Една от обсъжданите теми ще бъде свързана със Страстната седмица и Пасха. Все още не е сигурно дали Правителството и Свещеният Синод на Еладската Църква ще допуснат вярващите до Храмовете и по какъв начин ще бъде отпразнувана Пасхата в Гърция през 2020 г.
 
Забраната за посещение на Света Гора от поклонници и посетители също се удължава до 11 април включително.
 
 
Днес заместник управителят на Атон г-н Арист Казмироглу предаде заповедта за удължаване на срока на Свещения Кинотис. Свещеният Кинотис е Върховният управляващ орган в Монашеската държава, който по време на своето заседание одобри съответното правителствено решение.
 
Богослуженията в Света Гора продължават редовно да се извършват, но без присъствието на поклонници и посетители, според информацията на in.gr
 
 

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal