Вселенската Патриаршия избра Еритрейския Епископ Кирил Сикис за нов Митрополит на Имврос и Тенедос

 
Превод: Александър Иванов

Днес на 09 март 2020 на свое заседание Светият и Свещеният Синод на Вселенската Патриаршия под председателството на Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей реши да избере за нов Митрополит на Имврос и Тенедос Еритрейския Епископ Кирил Сикис.
 
Гласуването се състоя по древна църковна традиция в Патриаршеския Храм на Свети Георги.
 
Източник: ΡΟΜΦΑΙΑ
 
От Doxologia INFONEWS припомняме, че на 19 май 2019 Вселенският Патриарх назначи Еритрейския Епископ Кирил за игумен на Свещената Обител на Света Троица на остров Халки, където се намира и закритата от турските власти през 1971 г. Патриаршеска Богословска школа. Предполагаше се, че той ще бъде избран за нов Митрополит на Пруса, след като Пруският Митрополит г-н Елпидофор на 11 май 2019 беше избран за Архиепископ на Америка. Епископ Кирил Сикис досега беше и наместник на Пруската катедра до избирането на нов Митрополит на Пруса.
 
Новият Митрополит на Имврос и Тенедос г-н Кирил Сикис ще заеме мястото на досегашния Митрополит на Имврос и Тенедос г-н Кирил Драгунис, който на днешното заседание на Светия и Свещения Синод на Вселенската Патриаршия беше избран за Митрополит на Мосхонисия.

Новоизбраният Митрополит на Имврос и Тенедос г-н Кирил Сикис ще бъде интронизиран на 21 март 2020  в Митрополитския Храм на Успение Богородично на о-в Имврос.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal