Черногорската Митрополия иска промяна в Закона за вероизповеданията, а правителството иска прилагането му чрез гаранции | VIDEO

Дискусията между правителството и Епископския съвет на Сръбската Православна Църква (СПЦ) в Черна гора ще продължи на експертно ниво, както беше съобщено след срещата между министър-председателя г-н Душко Маркович и Митрополита на Черна гора г-н Амфилохий.

 
Превод: Йордан Георгиев

На 14 февруари 2020 г. около обяд се състоя среща между делегация на Черногорската Митрополия, оглавена от Черногорския Митрополит г-н Амфилохий и Правителството на Черна Гора, начело с министър-председателя г-н Душко Маркович, според информацията на държавното Радио и Телевизия на Черна Гора.
 
Припомняме, че по покана на министър-председателя на Черна Гора г-н Душко Маркович днес се проведе дискусия относно „Закона за свободата на вероизповеданията или убежденията и правния статус на религиозните общности“ между Правителството на Черна Гора и Черногорско-Приморската Митрополия (ЧПМ), както и други епархии на Сръбската Православна Църква в Черна Гора.
 
«Днешната среща приключи в духа на взаимното уважение, по оценка на двете страни, тя е проведена в конструктивна и открита среда. И двете страни изразиха напълно своите виждания по нерешени въпроси, свързани със Закона, а не по неговото прилагане, тъй като според Църквата Законът не е в съответствие с Конституцията или международноправните стандарти. Правителството счита, че чрез диалог и взаимно доверие, както и чрез предоставянето на допълнителни и подходящи гаранции, този Закон може да бъде приложен като модерен закон в съответствие с Конституцията и европейските стандарти», това се казва в съвместно изявление на Черногорско-Приморската Митрополия и Правителството.
 
Представители на Епископския съвет на Сръбската Православна Църква, водени от Митрополит Амфилохий (Радович), внесоха в правителството предложение, което включва промени в разпоредбите, които Църквата счита, че са противоречиви.
 
Правителството взе предвид тази инициатива като прецени, че за да се отговори на този въпрос е необходим цялостен поглед не само на този Закон, но и на други възможности, които предлага правната система. Това, което беше договорено, е разговорите да продължат на експертно ниво.

Нека да припомним, че това е първата им среща по инициатива на Маркович, след влизането в сила на този законов акт.
 
На 28 януари г-н Маркович покани Митрополит Амфилохий на диалог относно Закона за свободата на вероизповеданието като заяви, че правният акт вече е влязъл в сила, както и че сроковете по прилагането му текат.
След това,  г-н Душко Маркович заяви в писмо до Митрополит Амфилохий, че Правителството е готово отново да разгледа най-добрите решения относно прилагането на членове 62, 63 и 64 от Закона, както и това чрез диалог и възможен консенсус да бъдат премахнати всякакви дилеми и съмнения относно използването на църкви, Храмове и Монастири, т.е. за тяхното бъдещо предназначение.
 
Поради несъгласие със Закона за свободата на вероизповеданията, литийни шествия се провеждат в няколко черногорски градове всеки четвъртък и всяка неделя.
 
Източник: RTCG
 
Коментар: Doxologia INFONEWS
 
Тази среща според нашите източници е станала възможна благодарение и на изпратеното писмо на Американския Архиепископ г-н Елпидофор до главния секретар на САЩ г-н Помпео, който има съответните политически лостове да притисне черногорското Правителство да започне преговори по този Закон, който предизвика сериозни полемики сред вярващите православни християни. Отделно, по наша информация и Вселенският Патриарх лично се е обадил по телефона на черногорския президент г-н Душко Маркович и на президента Мило Джуканович, за да ги притисне да седнат да преговарят по спорния горепосочен Закон за вероизповеданията.
 
Точно това положително развитие беше отчетено от Сръбската Патриаршия, която благодари на Вселенската Патриаршия за сериозната подкрепа по този казус. Майката Църква направи всичко възможно да сближи двете спорещи страни като за начало да седнат да преговарят. Това е първата и най-важна стъпка към постигането на консенсус.

 

Важно е да припомним, че има две основни причини за създаването на този Закон за свободата на вероизповеданията. Първата е именно Москва и нейната агресия спрямо Черна Гора и черногорския народ. Опасенията на правителството са, че Черногорската Митрополия има сериозни зависимости от Московската Патриаршия и Кремъл. Москва чрез свои агенти се опита да осъществи преврат в Черна Гора. Превратът беше неуспешен и от тогава отношенията между двете страни са в крайно обтегнати отношения. Втората причина е Белград. Белград чрез гореспоменатата Митрополия се опитва да пропагандира сръбската идеология относно населението в Черна Гора. Черногорските служби са засичали многократно как чрез проповеди в православните храмове се пропагандира идеята за сръбския етнос и изкуствено „създадения“ черногорски етнос. 

Такива националистически пропаганди, които са чиста проба етнофилетизъм (ерес), са недопустими в Божия Храм. В този случай, клирик който си позволи да проповядва националистически идеи и да издига един етнос над друг, както и да проповядва омраза и ненавист, би следвало веднага срещу него да бъде заведено църковно-наказателно дело от съответния правоимащ Архиерей.

 

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal