Сръбската Патриаршия благодари на Вселенската Патриаршия за нейната подкрепа относно ситуацията в Черна ГораПревод: Йордан Георгиев

На 10 февруари Диоклийският Епископ г-н Методий (Сръбска Патриаршия) посети в Архиепископа на Америка г-н Елпидофор (Вселенска Патриаршия) за да обсъди религиозното и политическото положение в Черна Гора.

Епископ Методий изрази своята дълбока признателност за съпричастността, която оказва Вселенският Патриарх Вартоломей г-н г-н Вартоломей. Той благодари също и на Архиепископ Елпидофор, който изрази своята съпричастност за Свещената Митрополия на Черна Гора (Сръбска Патриаршия) в писмо до държавния секретар на САЩ г-н Майк Помпео. Той благодари и на Митрополит Тихон, както и на всички Йерарси от Синода на каноничните православни епископи в САЩ за предоставената солидарност. Архиепископ Елпидофор изпрати ясно послание до стотиците хиляди вярващи в Черна Гора, които протестират два пъти седмично, че в тази тяхна борба не са сами и че тяхното усилие, за да защитят тяхната вяра и всичко свято се подкрепя от техните православни събратя от Съединените Американски Щати.

Диоклийският Епископ Методий описа много трудното положение, пред което е изправената Църквата в Черна Гора. Новият „Закон за религиозната свобода и правния режим на религиозните общности“, който е дискриминиращ спрямо Православната Църква и е предизвикал като резултат масови мирни протести на православните вярващи християни.

Архиепископ Елпидофор увери Епископ Методий в дълбоката си загриженост за братята и сестрите в Свещената Черногорска Митрополия, които са засегнати от прилагането на новия закон в страната. Той допълни: „Молим се за мира в Черна Гора, за религиозната свобода за всички, както и за отворения диалог между страни, засегнати от новия закон“.

На срещата участваха също: Митрополит Тихон, Епископ Ириней, Александър Рентел, Миало Бакович, Николай Казариян, Архидякон Йосиф Мартюсяк и Ник Антън.

Отделно Архиепископ Елпидофор и Митрополит Тихон  имаха среща на четири очи, където осъдиха актуални въпроси, свързани с Православието в САЩ. Те двамата се уговориха лично да нахранят нуждаещите се братя на 31 март.


DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal