Начало » Православна Църква » Нови поместни църкви » Православна Църква на Сърбия » Сръбската Патриаршия благодари на Вселенската Патриаршия за нейната подкрепа относно ситуацията в Черна Гора

Сръбската Патриаршия благодари на Вселенската Патриаршия за нейната подкрепа относно ситуацията в Черна ГораПревод: Йордан Георгиев

На 10 февруари Диоклийският Епископ г-н Методий (Сръбска Патриаршия) посети в Архиепископа на Америка г-н Елпидофор (Вселенска Патриаршия) за да обсъди религиозното и политическото положение в Черна Гора.

Епископ Методий изрази своята дълбока признателност за съпричастността, която оказва Вселенският Патриарх Вартоломей г-н г-н Вартоломей. Той благодари също и на Архиепископ Елпидофор, който изрази своята съпричастност за Свещената Митрополия на Черна Гора (Сръбска Патриаршия) в писмо до държавния секретар на САЩ г-н Майк Помпео. Той благодари и на Митрополит Тихон, както и на всички Йерарси от Синода на каноничните православни епископи в САЩ за предоставената солидарност. Архиепископ Елпидофор изпрати ясно послание до стотиците хиляди вярващи в Черна Гора, които протестират два пъти седмично, че в тази тяхна борба не са сами и че тяхното усилие, за да защитят тяхната вяра и всичко свято се подкрепя от техните православни събратя от Съединените Американски Щати.


Диоклийският Епископ Методий описа много трудното положение, пред което е изправената Църквата в Черна Гора. Новият „Закон за религиозната свобода и правния режим на религиозните общности“, който е дискриминиращ спрямо Православната Църква и е предизвикал като резултат масови мирни протести на православните вярващи християни.

Архиепископ Елпидофор увери Епископ Методий в дълбоката си загриженост за братята и сестрите в Свещената Черногорска Митрополия, които са засегнати от прилагането на новия закон в страната. Той допълни: „Молим се за мира в Черна Гора, за религиозната свобода за всички, както и за отворения диалог между страни, засегнати от новия закон“.

На срещата участваха също: Митрополит Тихон, Епископ Ириней, Александър Рентел, Миало Бакович, Николай Казариян, Архидякон Йосиф Мартюсяк и Ник Антън.

Отделно Архиепископ Елпидофор и Митрополит Тихон  имаха среща на четири очи, където осъдиха актуални въпроси, свързани с Православието в САЩ. Те двамата се уговориха лично да нахранят нуждаещите се братя на 31 март.


Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal