СКАНДАЛНО: Изпадналата в еклисиологична ерес Руска Църква иска да приема вярващи от Православната Църква на Украйна чрез прекръщаванеПревод: Соня Димитрова

На 30 януари 2020 в благочинието на Московската областна епархия на Руската Църква, начело на която стои Патриарх Кирил Гундяев, дойде съобщение, което се разпраща централизирано, в което се обяснява как РПЦ може да приема вярващи, кръстени в Православната Църква на Украйна.

Желаещите да се присъединят към РПЦ, ако има такива (такива няма да има – Бел. прев.), трябвало отново да бъдат покръстени, съобщава «Релігія в Україні», позовавайки се на сайта «Ахілла».

«Днес на заседание на каноничната комисия утвърдихме принципа за приемане на кръстените в разколнически групи като ПЦУ, УПЦ, КП, ИПЦ (Истинно-православна църква) и други: чрез покръстване. Решението няма да бъде публикувано официално, но ще бъде съобщено на благочинните», – се казва в разпратеното съобщение.

«Всеки, който иска да се присъедини, подава молба, както обикновено, формулярът е на уебсайта на отдела. В резолюцията на МЕУ [Московско епархийско управление] трябва да има инструкция за приемане по първи чин. Ако се съмнявате, свържете се с благочинните или с Мисионерския отдел, а в особено сложни ситуации можете да прикачите рапорт с молба проблемът да бъде предаден за разрешаване на каноничната комисия», – се добавя в съобщението.

Каноничната комисия на Московската областна епархия на РПЦ е създадена преди две години, ръководи я Видновски Епископ Тихон (Недосекин).

Ще припомним, че през 2018 г. свещенослужителят на Запорожката епархия на РПЦ в Украйна (УПЦ МП) протоиерей Евгений Молчанов заяви, че децата, кръстени в Киевската патриаршия (сега е част от каноничната автокефална Православна Църква на Украйна), ги очаква скорошна смърт. Но се оказа, че в епархиите на РПЦ в Украйна по различен начин решават въпроса за кръстените в УПЦ КП. Например в Херсонската епархия на РПЦ в Украйна такива вярващи не се прекръщават.

През 2010 г. Предстоятелят на РПЦ в Украйна митрополит Володимир Сабодан, също твърдеше, че над желаещите да се присъединят към РПЦ в Украйна от Киевската патриаршия или УАПЦ не трябва да се извършва тайнството кръщение.

След официалното признаване на ПЦУ от група автокефални поместни Църкви (Вселенска Патриаршия, Александрийска Патриаршия и Еладската Църква), прекръстването на вярващите от ПЦУ от РПЦ ще се превърне в особен прецедент, тъй като над вярващите, които преминават в административната юрисдикция от една поместна Православна Църква в друга, не се извършват повторни тайнства, тъй като това противоречи на догмите на Православието и на Свещените Канони.

При това възниква въпроса за приемането чрез повторно тайнство в юрисдикцията на РПЦ на хора кръстени в ПЦУ, ако впоследствие те преминат под юрисдикцията на други поместни Църкви и там тяхното кръщение не бъде оспорено.


От Doxologia INFONEWS ясно заявяваме, че действията на изпадналата в еклисиологична ерес Руската Църква започват да приличат на действията на една еретическа парацърковна структура. По този начин е действала и отпадната Римска Патриаршия, не признавайки нито Тайнството Кръщение, нито Тайното Свещенство на Вселенската Патриаршия и другите три Древни Патриаршии (Александрийска, Антиохийска и Йерусалимска), част от Пентархията. Руската Църква е тръгнала по този път – тя не признава Тайнството Кръщение и Тайнството Свещенство на членове на Православната Църква, а признава без приемане на Тайнството Кръщение и извършването на Тайнството Свещенство върху еретици, което за тях не е проблем. Приемат без притеснение еретиците, а за православните създават проблеми и някакви антиканонични руски процедури за приемане на православни християни в тяхната структура. Тези действия разобличават Московската Църква и показват нейното истинско лице. Тя не се вълнува нито от Догматите и нито от Свещените Канони на Едната, Свята, Вселенска и Апостолска Църква.  За нея те нямат стойност, те са анахронизъм и са сериозна пречка за руския империализъм. Всичко това показва за пореден път, че Руската Църква е една държавна религиозна структура, част от Външното министерство на Руската Федерация за разпространение на руската пропаганда и агресия в юрисдикциите на поместните Църкви.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal