Свещеният Синод на Българската Патриаршия се разграничи от фейсбук страницата „Неофит, Патриарх Български“. С коментар на Doxologia INFONEWS


Автор: Doxologia INFONEWS

Скъпи читатели на Doxologia INFONEWS, припомняме ви, че на 26 февруари 2020 г. коментирахме видеозапис от срещата на Руския Митрополит Варсануфий с вживяващата се за монахиня и игумения на Ставропигиален Монастир църковна талибанка Василианна Ахмед Мерхеб, който беше споделен на фейсбук страницата „Неофит, Патриарх Български“ на 24 февруари 2020.


В коментара си изразихме своето притеснение от това, че на стената на страница, ползваща името на Негово Светейшество Българския Патриарх г-н г-н Неофит, се споделят видеозаписи от срещи на разколници, фанатици и православни талибани.

На 26 февруари 2020 г. Отдел „Връзки с обществеността“ към Свещения Синод на Българската Патриаршия публикува съобщение по въпроса, в което се разграничава от тази фейсбук страница.

* * *

Във връзка с некоректни публикации, позоваващи се на социалната мрежа Facebook, Ви уведомяваме, че Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и Митрополит Софийски, никога не е имал и в момента няма профил във Facebook, нито страница, и никого не е упълномощавал да регистрира или създава такава от негово име.
Негово Светейшество използва църковния амвон и официалния сайт на Св. Синод на Българската православна църква като Български патриарх (https://www.bg-patriarshia.bg/), единствената официална страница във Facebook (https://bit.ly/2v9uzx1) и официалната страница на Софийската св. митрополия като Софийски митрополит (https://mitropolia-sofia.org/).
Винаги можете да се обръщате и към иконом Николай Георгиев, и към Главния секретар на Св. Синод за уточнения и разяснения.* * *
Радваме се, че Свещеният Синод веднага реагира на сигнала ни относно този случай. Не разбираме защо сигналът ни е наречен „некоретна публикация“. Но благодарение на нас Свещеният Синод се сезира и хората разбраха, че въпросната фейсбук страница няма нищо общо с Българския Патриарх Неофит.

От Doxologia INFONEWSсъветваме Свещения Синод да се свърже с Facebookи да изиска закриването на тази страница, за да не се заблуждават потребителите във Facebook. Това бързо и лесно може да бъде направено ето тук. Ние от Doxologia INFONEWS също ще сигнализираме Facebook за това нарушение от страна на злосторниците, злоупотребяващи с името на Първойерарха на поместната ни Църква.

А по-долу публикуваме скрийншот на информацията на фалшивата страница, като може да видите, че тя работи още от 2013 г. Все пак се радваме, че дори и след седем  години и два дни Синодът все пак се разграничи от нея!


DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal