Руското разузнаване катализира Балканите чрез Сръбския Митрополит в Черна Гора АмфилохийАвтор: Александър Коваленко, военно-политически наблюдател
Превод: Соня Димитрова

Сръбската Църква участва активно в дестабилизирането на Балканите, използвайки кремълските наративи за гражданската война.

Рано или късно руското разузнаване трябваше да изведе в активна фаза главния си актив на Балканите – религията. И на фона на това как черногорската законодателна инициатива «За свободата на вероизповеданието и убежденията, и за правния статус нарелигиозните общности» подкопа позицията на Сръбската Църква в Черна Гора, като първа стъпка към лишаването й от абсолютния монопол, така бе подкопано и влиянието на Москва.

За никого не е тайна, че Сръбската Църква принадлежи към категорията на най-преданите на РПЦ, но това е образно казано. В действителност това е пряко афилиран клон на РПЦ, осъществяващ съответната обществено-политическа дейност в региона. И не е изненадващо, че Черна гора започна да говори за хипотетична автокефалия за Църквата си, макар и не на висок глас, но Законът, приет от черногорския парламент на 27 декември 2019 г., намекна за това априори. Също така не е изненадващо, че Сръбската Църква, манипулирайки населението, изведе на улиците хиляди свои привърженици не само по цяла Сърбия, но и в Черна гора.

И много характерно беше това, че в разгара на протестите в руските туристически агенции балканското направление стана изключително популярно сред ГРУ*.

Например, и това е потвърден факт, когато на улиците в косовския град Грачаница излязоха етнически сърби, за да се противопоставят на Закона за свобода на вероизповеданието в Черна гора, сред местните жители бяха забелязани руски граждани, някои от които бяха представители на руското военно разузнаване на ГРУ. В същото време според местните медии руските разузнавачи, пристигнали в града в навечерието на протестите, с фалшиви документи, представяйки се за служители на ООН в Косово (обичайното прикритие за рускитеразузнавачи, действащи на Балканите) и провели срещи сместното духовенство в манастира в Грачаница.

Но това всъщност е само прелюдия към онова, което сега се върши на религиозния плацдарм на Балканите.

Например, неотдавна Митрополитът на Сръбската православна църква в Черна Гора Амфилохий направи редица резонансни изявления.

Първо – според Митрополит Амфилохий, предоставянето на Томос на Православната Църква на Украйна (ПЦУ) «било фатално за Константинополската Патриаршия».

Второ – митрополитът отбеляза, че активните противници на закона били готови за гражданска война.

По този начин, ние с вас можем да наблюдаваме класически сценарий за дестабилизирането на региона чрез манипулиране на религиозния въпрос, който, между другото, се опитваха да приложат и в ситуацията с предоставянето на Томос за автокефалия на ПЦУ.

Черногорски и Приморски Митрополит  г-н Амфилохий (Православна Църква в Сърбия) 

Нека ви напомня, че в най-острия момент на приемането на решението за предоставяне на Томос за автокефалия на ПЦУ от Константинопол и известно време след това, почти цялата пропаганда машина на Руската Федерация (РФ), включително и на територията на Украйна чрез нейните афилирани персонажи и медийни ресурси, бе разпространяван наративът за гражданска война на религиозна основа.

Ситуацията на Балканите обаче се усложнява от това, че регионът продължава да е взривоопасен, въпреки напълно дистанционния, а понякога и пряк, контрол от Москва върху политическия и религиозен живот в Сърбия. А информационният дневен ред в Сърбия съдържа висок риск за такъв взрив, до скоро такова настроение се проектираше главно върху Косово.  

На свой ред, изявленията на такава религиозна фигура като Митрополит Амфилохий могат да бъдат още един тригер на провежданото катализиране на социално-религиозната обстановка в региона.
  


* Главното разузнавателно управление или на руски език: Гла́вное разве́дывательное управле́ние, известно и със съкращението ГРУ, е централният орган на военното разузнаване на (последователно) РККА, Червената/Съветската армия и Въоръжените сили на Руската Федерация. Пълното име е  Главно разузнавателно управление на Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската федерация или на руски език: Главное разведывательное управление Генерального штаба Вооружённых сил Российской Федерации.

ГРУ е подчинено на началника на Генералния щаб и на министъра на отбраната на Русия (СССР). Занимава се с всички видове разузнаване, обслужващи Въоръжените сили – агентурно, икономическо и радиоелектронно. Устройството на организацията и броя на членовете ѝ е държавна тайна. Нейни членове има в повечето бивши съветски републики, както и в страните, където Русия има интерес – Сърбия, Сирия и вероятно в България.

ГРУ е създадено през 1918 г. с цел да управлява цялото военно разузнаване. Съществува като организация и до днес като наследник на съветския едноименен предшественик, но с някои орязани функции.

За разлика от него съветският Комитет за държавна сигурност  (КГБ) е разпуснат и преструктуриран в 2 отделни специални служби – Служба за външно разузнаване и Федерална служба за сигурност (ФСБ), след намесата му в опита за преврат срещу президента на СССР Михаил Горбачов  през август 1991 г.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal