Руски свещеник: Жените, които живеят с мъж без сключен брак, са безплатни проститутки. С остър коментар на Doxologia INFONEWS

Протойерей Дмитрий Смирнов от Московската Патриаршия


Жените, които живеят с мъж без сключен църковен брак, са безплатни проститутки. Тази теория разви на среща с миряни протойереят от Руската православна църква  Дмитрий Смирнов.

Фактът, че Смирнов е председател на патриаршеската комисия по въпросите на семейството, прави изказването му още по-скандално.

У нас самите жени не разбират какво е брак. Неудобно им е да кажат „Аз съм безплатна проститутка“ и затова казват: имам граждански брак. Добър ден! Не, ти просто безплатно оказваш услуги – това е истината. Никой не те приема за съпруга, заяви протойереят от РПЦ.

В интервю за сайта „Фонтанка“ Смирнов разясни какво точно е имал предвид под „граждански брак“ – „това, което имат предвид в нашето малообразовано общество – незаконното съжителство. А хората му казват граждански брак. По църковному това се нарича блудство.“

Председателят на отдела за международните връзки на патриарха и московски митрополит Иларион Волоколамски се извини за думите на протойерей Дмитрий Смирнов, че „жените, които живеят в съвместно съжителство са като безплатни проститутки“, съобщи Газета.ру.

По думите на митрополита, изказването на свещеника е пореден скандал.

Йереят заяви, че свещеникът не е искал да обиди никого. „Предполагам, че той го е направил, за да привлече вниманието на обществеността към темата за защита на брака и семейството. Подобни изказвания не винаги се получават добре. 
Митрополитът подчерта, че се извинява на многото жени, които са се почувствали оскърбени заради изказването и подчерта, че това е личното мнение на свещеника, а не позицията на Руската православна църква.

И Иларион заяви, че съвместното съжителство може да постави жената в сложно положение и тя е в слаба позиция, ако попадне във финансова зависимост от мъжа.

„Съвременното общество има проблем с поемането на отговорност“, заяви епископът.

Без редакция на текста от Doxologia INFONEWS, освен активиране на линковете към руските източници.

Източник: Plovdiv 24

Коментар: Doxologia INFONEWS

Такива изказвания са абсолютно недопустими. Това изказване също може да бъде поставено в категорията на православния талибанизъм. За съжаление, такива изказвания от клирици на Православната Църква в Русия не липсват. Те са ежедневие. В Русия не допускат жени без забрадка да се черкуват в православен Храм. Руската Църква в последните 10 години започна много сериозно да се меси в личния и интимния живот на малцината ѝ верни православни християни, които се черкуват в нейните храмове  (основно жени). Дори и те започват да се отвращават от поведението на църковното ръководство на Московската Патриаршия.

Московската Патриаршия започва да се превръща в Жанкалвиновата интимна полиция…, влизайки под завивките на православните руснаци. Господа църковници от Русия, това не е КПСС, че да издавате заповеди и да нареждате на хората какво да мислят и как да водят личния си и интимния си живот.

Уж извинението на Митрополит Иларион Алфеев е просто медиен PR за пореден път. Той също е известен с какви ли не изказвания по отношение на интимния и семейния живот, освен хулите по Майката Църква, за което получи и прозвището – хулителят на всичко. Наскоро Митрополит Иларион Алфеев предложи православният Храм да бъде място за запознанства на бъдещи семейни двойки. Той заяви следното „храмовете са добро място за запознанство, а по-късно и за любов“, отбелязвайки, че „атмосферата там е естествена за лично запознанство“. Той добави, че „много вярващи са сключили брак след среща в църквата по време на служба“, според изданието gazeta.ru.

Православният Храм е дом Божий. Това е мястото, където се срещат земната войнстваща Църква с Небесната Тържествуваща Църква. Храмът е място за молитва. В Божия храм трябва да съучастваме молитвено по време на богослужението и да не мислим за своите светски тревоги, вкл. интимните ни терзания.

Не случайно единствено в гръкоезичните Църкви е запазена древната християнска традиция за разделението между мъжете и жените по време на богослужение, точно за да няма такива помисли и изкушения в главите на черкуващите се. За наша радост в доста православни храмове в България започна да се въвежда тази древна християнска традиция. Друг е въпросът, кой с каква цел ходи в Божия храм. Това само Бог знае. Но това не може да бъде спуснато като директива отгоре за изпълнение от миряните. Църквата има 2000-годишен опит. Ако едно момче се залюби с едно момиче в Божия храм, тогава това е негов личен избор и подвиг. Но е недопустимо да се прави такава лукава промяна на предназначението на православния храм, като храм Божий в място за запознанства. Още малко московците ще искат да го превърнат и във вертеп…

В руските храмове се влиза със забрадки, демонстрирайки едно псевдосмирение, както посочихме по-горе. Много случаи е имало, където православни жени от други поместни Църкви са влизали в руски храм без забрадка и са били изгонвани от него – нещо, което е недопустимо. За руските храмове е характерно т. нар. прекалено „обредно благочестие“. Мъжете и жените са смесени, ако изобщо има мъже в руските храмове, тъй като повечето черкуващи се там са жени. Разбира се, тук изключваме служещите клирици, които са мъже.

Всичко това не ни учудва, само потвърждава поредното падение на Московската Патриаршия, където и в чиито храмове се играят балети, рап, изнасят се представления и театри и т.н.

Последно искаме да заявим, че такива думи не са характерни за клирик от Православната Църква. Това са думи и изрази, които са част от репертоара на православните талибани, както по-горе написахме и които основно са или в Русия, или русофили, старостилци и пр. православни талибани, които изпитват силна любов към Русия и всичко руско. 

Във връзка със заглавието, което е посочено от Plovdiv 24 беше редно да напишат, че това го е казал руски свещеник, а не изобщо свещеник, защото по този начин се въвеждат в заблуждение българските граждани, които в по-голямата си част са невъцърковени и православно неграмотни. Такава асоциация би създала у тях усещането, че едва ли не всички свещеници разсъждават по този фанатичен и чужд на учението на Православната Църква начин. Не можеш да излезнеш и да заявиш, че неомъжените жени са безплатни проститутки. Това е недопустимо! Съвсем друг е проблемът с църковния брак, който проблем можеше да бъде поднесен по начин, който е разбираем, не е фанатичен и не е циничен. 

Нека да припомним на скъпите дами, които не бива да се огорчават от тези скверни и фанатични думи на този руски свещеник, нещо, което е важно да знаят и винаги да помнят, как нашият Господ и Бог Иисус Христос постъпи с Мария Магдалина, която беше блудница (проститутка). Господ я прие при Себе Си, не я отхвърли, не я осъди, не я обиди, а ѝ даде цялата си любов. Той не я нарече проститутка, макар да беше блудница. Сега всички я почитаме като Света Мария Магдалина, пример за всички жени.

Църквата Христова е отворена за всички (каещи се) грешници.

Елате в Църквата Христова, не се страхувайте.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal