Начало » Православна Църква » Нови поместни църкви » Православна Църква на България » Руският Митрополит Онуфрий беше поменат в България противоканонично като „Блаженейший Митрополит на Киев и на цяла Украйна“, а Свещеният Синод на БПЦ–БП все още няма позиция по украинския въпрос (VIDEO)

Руският Митрополит Онуфрий беше поменат в България противоканонично като „Блаженейший Митрополит на Киев и на цяла Украйна“, а Свещеният Синод на БПЦ–БП все още няма позиция по украинския въпрос (VIDEO)

Противоканоничното поменаване на Руския Митрополит Онуфрий като „Блаженейший Митрополит на Киев и на цяла Украйна“ в ставропигиалния катедрален Храм на Свети Александър Невски в град София, България

Автор: Doxologia INFONEWS

Посещението на Руския Митрополит Варсануфий от Украйна в България е недопустимо при положение, че Свещеният Синод на БПЦ – БП все още няма официална позиция по украинската автокефалия.

Защо от Руското подворие (гнездо на агенти на ФСБ) в София не са поканили друг Митрополит от Московската Патриаршия, който не е от Украйна, а например от Русия?

Нали претекстът на посещението на Митрополит Варсануфий, според руснаците и русофилите в Синода, е, че искат да празнуват Свети Серафим Софийски Чудотворец на 26 февруари? Добре, няма лошо в това.

Защо тогава не са поканили Митрополит от Русия, а канят такъв от Украйна при положение, че БПЦ уж няма позиция по украинската автокефалия? Това е важният въпрос.

Важно е, да се отбележи, че на 6-ти декември 2019 гостуваше в София Руският Митрополит Никодим от Украйна с цел пропаганда, където чухме и скандалните изказвания на Ловчанския Митрополит г-н Гавриил, гордеещ се със своята любов към Русия и всичко руско.

Какви са тези чести, съмнителни и притеснителни посещения на Руски Митрополити от Украйна?

Не си ли задавате въпроса, защо се канят Руски Епископи от Украйна?

Русофилите излизат с мантрата, че БПЦ не е прекъснала общението си с Московската Патриаршия. Да, тя не го е прекъснала, и други поместни Църкви не са го прекъснали, но не канят Руски Митрополити от Украйна, че дори в последно време не канят и от Русия, за да не нагнетяват допълнително създаденото от Москва напрежение. От друга страна, Московската Патриаршия прекъсна общението с Майката Църква, от която е получила апостолското си приемство, Божията благодат, Кръщението и т.н. Трето, съгласно чл. 9 от Символа на вярата* Църквата е ЕДНА. Прекъсване на общението с една поместна Църква означава прекъсване на общението с Православната Църква. Четвърто, Московският Патриарх Кирил не само, че не поменава в Диптисите си Вселенския Патриарх, Александрийския Патриарх и Атинския Архиепископ, с които е прекъснал общението си, но той не поменава и другите Предстоятели на поместните Църкви, вкл. и Българския Патриарх г-н г-н Неофит, с които уж не е прекъснал общението си.

Казано с по-прости думи, Московският Патриарх е прекъснал общението си с Православната Църква, вкл. и с Българския Патриарх Неофит. Прекъсването и възстановяването на общението в Православната Църква става единствено чрез непоменаването, съответно чрез поменаване името на Предстоятеля на поместната Църква. Това не става нито с декларации, нито с меморандуми, нито изказвания по телевизията и пр. светски методи. Разбираме, че в Московската Патриаршия са далеч от православното канонично право и еклисиология, но това не ги оправдава в тяхната неграмотност по отношение на Православната Църква.

Въпросът е, защо тази неграмотност  съществува у някои Митрополити и Епископи от БПЦ–БП, които са  с руски уклон?

Позволявайки да се поменава един каноничен Митрополит по отношение на хиротонията, но неканоничен по отношение на служението му и титула му е сериозно канонично нарушение.

По време на Божествената Литургия Руският Митрополит Онуфрий беше поменат като „Блаженейший Митрополит на Киев и на цяла Украйна“. Митрополитът на Киев и на цяла Украйна е г-н г-н Епифаний, който може да бъде наречен Блаженство, защото е Предстоятел на автокефална поместна Църква. Онуфрий няма как да е „Блаженство“, тъй като не е Предстоятел на автокефална Църква, а на Руска автономна Църква в Украйна. Той е Високопреосвещен Митрополит. Той не е Предстоятел на Църква, която е автокефална; Неговата автономна Руска Църква в Украйна носи противоканонични наименования и се намира в диоцеза на автокефалната Православна Църква в Украйна. Противоканоничното поменаване от страна на Руския Митрополит може да го видите в посоченото видео в 1:38 м.:


Този позорен противоканоничен акт по време на Божествената Литургия не е публикуван в патриаршеския сайтНедопустимо е да се поменават Митрополити по време на Литургия, които носят противоканонични титули! Ако досега не се знаеше, надяваме се повече да не се допуска.

А тук може да видите пропагандния клип, заснет от сътрудниците на Митрополит Варсануфий при посещението му при Негово Светейшество Българския Патриарх г-н г-н Неофит, който също не е качен в сайта на ПатриаршиятаВ сайта на Българската Патриаршия е качен преработен клип със субективен разказ, който ще видите по-долу в статията.

С приемането на такива Митрополити и Епископи от Руската Църква в Украйна, БПЦ става съучастник волно или неволно в техните геостратегически и политически машинации. Това посещение ще бъде представено, все едно Българският Патриарх и Българската Църква признава Митрополит Онуфрий като единствен „каноничен“ Предстоятел на несъществуващата „Украинска Православна Църква – Московска Патриаршия“. От канонична гледна точка такава Църква не съществува, от политическа съществува. Въпросът е, русофилите в Синода на каква основа изграждат своите убеждения – от каноническа или от политическа?

Щом като БПЦ не е излязла с позиция по украинската автокефалия, значи  няма да е проблем да покани и Митрополити от каноничната автокефална Православна Църква в Украйна…

Невземането на решение не означава пристрастие към една от двете страни, а точно обратното – абсолютно безпристрастие и неангажираност нито с една, нито с другата страна.

Отново повтаряме, присъствието на Руски Митрополит от Украйна в България не допринася по никакъв начин за „неутралната“ публично неизказана позиция на БПЦ – БП. Чрез такива действия всеки един човек може да прецени каква е позицията на БПЦ…

Присъствието на този Митрополит от град Виница, който освен, че противоканонично е изписан в патриаршеския сайт като „Виницки и Барски“, отгоре на това в първоначалния вариант беше изписан неграмотно като „Виннишки“. Палатализация в българския език от „ц“ в „ш“ няма. Крайно време е в Синода да назначават грамотни хора, защото това петно отново пада върху него. В Патриаршеския сайт е качено едно видео, в което слушаме едно субективно преразказване на срещата. В това видео може да чуете как неграмотно се произнася неканоничния титул на този Митрополит като „Виннишки“:След като вече е публикувано видеото, лицето Ангел Карадаков (редактор на сайта на Свещения Синод) не е успял, или по-точно не се е усетил за пореден път да заличи своята изключително груба правописна грешка. Поправката в текста е възможна, очевидно поправена след забележка на някой по-грамотен от него, но този в Синода така и не е успял да я поправи във видеото, тъй като трябва да направи нов клип.

Същата грешка не е поправена и в публикувания текст на статията в официалната страница БПЦ –БП във фейсбук.


И отново повтаряме, че единственият, който може да носи каноничния титул Виницки и Барски е Митрополит Симеон от Православната Църква в Украйна с Предстоятел Негово Блаженство Митрополит на Киев и на цяла Украйна г-н г-н Епифаний.

Виницки и Барски Митрополит г-н Симеон (Православна Църква на Украйна)

Митрополит на Киев и на цяла Украйна г-н г-н Епифаний* Символът на вярата е приет на Първия и Втория Вселенски събор, чиято промяна, изопачаване и неспазване се считат за сериозно канонично нарушение.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal