Пълно и абсолютно неведение за „братската среща“ в Аман. Дали Полската Църква ще изпрати делегация в Аман, или по-скоро не?

„но сега е ваше времето и властта на мрака“ (Лука 22:53)

Автор: Панайотис Андриопулос
Превод: Йордан Георгиев

Предстоящата „братска среща“ на Предстоятелите  и представителите на поместните Църкви в Аман, Йордания  е покрита в пълно и абсолютно неведение. Тя се свиква по инициатива на Йерусалимския Патриарх г-н г-н Теофил III относно въпроса за украинската автокефалия.

Църквите, които ще участват (Йерусалимската Патриаршия, Московската Патриаршия, Сръбската Патриаршия, Църквата на Чешките земи и Словакия чрез техните Предстоятели, и Румънската Патриаршия и Полската Църква чрез техните представители), не съобщават нищо в техните уеб сайтове за срещата, която се предполага, че започва утре (днес – Бел. прев.), във вторник на 25 февруари 2020.

Също така, средствата за масово осведомяване в Йордания не предоставят и нищожна информация, което предизвиква много въпроси.

По информация на «Φως Φαναρίου», делегацията на Църквата в Полша в крайна сметка по-скоро няма да участва на срещата в Аман. Остава да го видим…

Източник: Φως Φαναρίου

Коментар: Doxologia INFONEWS


„Всеки ден бивах с вас в храма, и не дигнахте ръка срещу Мене, но сега е ваше времето и властта на мрака“ (Лука 22:53)От Doxologia INFONEWS  на 23 февруари писахме, че за тази среща е предвидено да отиде от страна на Полската Църква преди една седмица Архиепископ Авел. Но след стеклите се крайно негативни обстоятелства с много откази на Предстоятели да участват, има голяма вероятност Полската Църква да не бъде представена в Аман, дори и чрез своя представител.

За Сръбската Църква към този момент все още няма официална информация дали ще присъства. От Doxologia INFONEWS ви уведомихме няколко пъти, че Сръбската Патриаршия ще участва на срещата чрез Сръбския Патриарх и/или негови представители, но тази информация идва само от руски сайтове и проруски сайтове в Сърбия. Информацията не е официална. Бихме казали, че е унизително за Сръбската Църква да се окаже вярна информацията, разпространявана от руските сайтове за нейното участие.

А дали Предстоятелят на Църквата на Чешките земи и Словакия ще отиде на тази „среща“, предстои да видим? Припомняме, че Архиепископ Ростислав беше поставил условия за своето участие. Не е сигурно дали той ще удържи на думата си. Припомняме, че не всички Епископи от тази малка Църква желаят Прешовският Архиепископ г-н г-н Ростислав да участва на това антиканонично сборище, а най-малко пък православните чехи и словаци, които поначало не таят добри чувства към руснаците и Московската Патриаршия.

Може да очакваме изненади и от страна на Архиереи от Йерусалимската Патриаршия, даже и от самия Йерусалимски Патриарх. В Йерусалимската Патриаршия като в повечето поместни Църкви Архиереите са против това сборище в Аман.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal