Начало » Православна Църква » Древни църкви » Древна Патриаршия на Йерусалим » Прешовският Архиепископ Ростислав от Аман: „Жалко, че не се отзоваха всички Църкви на поканата на Патриарх Теофил.“ А Вие защо отидохте на това сборище, г-н Ростиславе?

Прешовският Архиепископ Ростислав от Аман: „Жалко, че не се отзоваха всички Църкви на поканата на Патриарх Теофил.“ А Вие защо отидохте на това сборище, г-н Ростиславе?


Автор: Doxologia INFONEWS

Г-н Ростислав изрази надежда, че такива срещи като днешната ще бъдат постоянни.

По време на почивката Архиепископ Ростислав заяви, че  е жалко, че не се отзоваха всички поместни Църкви на поканата на Йерусалимския Патриарх, за да участват на срещата, за да обсъдим различни въпроси и проблеми, които оказват влияние върху църковния и вътрешния живот на Църквата“.

А по отношение на сборището в Аман той заяви: „Това е първият събор, като се надяваме за в бъдеще да има и други като този, за да има диалог“.

Уверяваме г-н Ростислав, че неговото желание ще бъде изпълнено, ще има Съвещания, Събори, но не като това противоканонично сборище. Ще има канонично свикани Събори, Съвещания от Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей.

Съветваме го да не се притеснява от това дали ще има, или няма да има такива срещи, а да се притеснява от това какви ще са последиците за него, присъствайки на това сборище.

И нека да припомним, че този същият преди време изсипа какви ли не хули и обиди към Вселенския Патриарх… Този когото хулеше го призна като каноничен Предстоятел на изключително малката Църква на Чешките земи и Словакия, която едвам събира не повече от 100 000 вярващи. А колко от тях са кръстени е друг въпрос. За такъв тип посткомунистически Църкви не е важно членовете ѝ да са кръстени в Христа, важно е да са заявили в някаква анкета или проучване, че са православни.

Същият проблем съществува и в Руската Църква където от 60 милиона, които са заявили, че са православни, едва за 30 млн. се предполага, че са приели Свето Кръщение, а от тях едва 2–3% се черкуват, но иначе от Москва говорят за някакви измислени 200 милиона православни. Като се включат милионите мюсюлмани и атеисти в Русия и региона ще докарат тази бройка. Все пак за Патриарх Кирил Гундяев е важно, че християни и мюсюлмани вярват в един Бог, макар, че Богът от Светото Писание няма нищо общо с бога от корана. Това последното за тях не е важно. Важно е за нас православните християни.

Снимка на присъстващите на това позорно сборище в Аман; от ляво надясно: Люблински Архиепископ Авел (Полска Църква), Руски Митрополит в Киев Онуфрий (Руска Църква в Украйна), Прешовски Архиепископ Ростислав (Църква на Чешките земи и на Словакия), Московски Патриарх Кирил Гундяев, Йерусалимски Патриарх Теофил III, Сръбски Патриарх Ириней, Митрополит Нифон (Румънска Църква). Противоканонично Патриарх Кирил Гундяев се е провъзгласил за „старши и по-древен“ от Йерусалимския Патриарх, сядайки по средата. Какво прави Руският Митрополит Онуфрий в предната редица? Той е част от Руската Църква. Той не е представител на автокефална Църква. Какво можем да очакваме от такъв безбожник и агент на КГБ?

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal