ПОЗОРНО: На 23 февруари Мелнишкият Епископ Герасим съслужи с руския Митрополит Варсануфий от Украйна – подкрепено от руска пропаганда във ВИДЕО


Автор: Doxologia INFONEWS

На 23 февруари 2020 г. Мелнишкият Епископ г-н Герасим съслужи с руския Митрополит от Украйна Варсануфий в ставропигиалната Патриаршеска Катедрала на Свети Александър Невски в гр. София. Интересно защо тази информация все още не е качена на патриаршеския сайт – нещо, което е направило впечатление и на украинските коментатори. И поради каква причина клирик от Руската Православна Църква в Украйна (РПЦвУ) днес на Неделя Месопустна съслужи с Главния секретар на Свещения Синод на Българската Църква?


По чия покана е дошъл в България? Тази новина е качена на сайта на Отдела за външни църковни отношения на РПЦвУи на сайта на Руската Епархия в град Виница към РПЦвУс цел вътрешна пропаганда, че едва ли не Българската Църква признава неканоничното пребиваване на църковната структура на Москва в каноничния диоцез на Православната Църква в Украйна, която има предоставен Томос за автокефалия. Отново се вижда, че Архимандрит Васиан Змеев от т.нар. Московско подворие в гр. София (гнездо на агенти на ФСБ) също съслужи, или по-точно е свръзката между Епископ Герасим и Митрополит Варсануфий в град Виница.

Отново повтаряме, че единственият каноничен Митрополит в Украйна, който може да носи титула Виницки и Барски, е Митрополит Симеон от Православната Църква в Украйна.

И отново за пореден път припомняме, че Православната Църква в България няма позиция по украинската автокефалия. Второ, все още нашият Български Патриарх Неофит не е поменал в своите Диптиси Негово Блаженство Митрополита на Киев и на цяла Украйна г-н г-н Епифаний. Свещеният Синод създаде нарочна Комисия, която да изследва, да събере всички необходими документи във връзка с автокефалията на Православната Църква в Украйна и да излезе единствено с доклад, който е канонично обоснован. Все още тази комисия не е излязла с никакво становище или доклад по този казус. Председател на тази Комисия е Негово Високопреосвещенство Митрополитът на Стара Загора г-н Киприан.

Всеизвестно е, че Епископ Герасим изпитва топли чувства към Русия и се опитва по някакъв начин да гради своето поприще за вбъдеще, търсейки подкрепа от Москва. Епископ Герасим е близък до Митрополитите на Видин г-н Даниил и на Ловеч г-н Гавриил, вероятно и до Митрополита на Варна г-н Йоан. Първите двама са упорити и отявлени русофили, а третият все още тепърва започва да се формира като русофил. Съветваме го да прекъсне този процес докато е рано, иначе ще се превърне в това, в което са се превърнали Митрополитите Даниил Видински и Гавриил Ловчански.

Съветваме Епископ Герасим най-добронамерено да не се занимава с Москва. Който се е забъркал с Москва винаги излиза губещ, излъган и в изолация.

Днешното съслужение на Мелнишкия Епископ г-н Герасим с Митрополита от РПЦвУ, при положение, че БПЦ–БП няма официална позиция по украинската автокефалия, е равносилно на вземане на страна по този казус. При положение, че БПЦ няма позиция, всякакви съслужения с клирици от РПЦвУ са недопустими.

В публикацията на сайта на руския Митрополит във Виница (Украйна) ясно е записано, че Митрополит Варсануфий идва в България с благословението на Руския Митрополит в Киев г-н Онуфрий, но никъде не е записано дали Свещеният Синод на Българската Православна Църква е благословил да се служи в Стравропигиалната Патриаршеска катедрала на Свети Александър Невски?

И по-конкретно вижте какво е казал Епископ Герасим и за какво му се е отблагодарил руският Митрополит:

Владика Герасим е назовал разкола в Църквата като един от най-тежките грехове и се надява, че каноничната Украинска Православна Църква с Божията помощ ще продължи да стои в Истината, а също така той каза на Архиереите, че целият православен свят е длъжен да покаже колко тежки все още могат да бъдат последствията от намесата на политиците в живота на Църквата. Митрополит Варсануфий подари на Епископ Герасим архиерейски подарък и му благодари за подкрепата“.

Ние питаме:
  • Кой е упълномощил Главния Секретар на Свещения Синод да се изказва от името на Патриарха, от името на Синода и от името на цялата Българска Православна Църква?
  • Какви са тези тежки и инсинуативни обвинения от страна на Епископ Герасим за случващото се в Украйна?
  • Той като последна инстанция ли се изказва?
  • Каква подкрепа оказва Епископ Герасим на РПЦвУ?
  • В какво се изразява и по какъв начин се отблагодаряват от РПЦвУ на Епископ Герасим за помощта?
  • Нима той лобира за това Българският Патриарх да не добави в своите Диптиси Киевския Митрополит г-н г-н Епифаний? Последното е известно сред народа като признаване на Православната Църква в Украйна.
При положение, че БПЦ не е признала Православната Църква в Украйна, тя трябва да пази еднаква неутралност както за едната, така и за другата страна. В случая тази неутралност я няма.

Стигнахме дотам, че благодарение на съслужението на Епископ Герасим, известни богослови и анализатори от Украйна поставят това позорно петно върху Българската Православна Църква, чиито членове сме и ние, както и върху всички останали клирици и миряни. Над 33 милиона души в Украйна, членове на Православната Църква в Украйна са разочаровани и са в недоумение всъщност каква е позицията на БПЦ.По същото време, неговият събрат Епископ Поликарп, Викарен Епископ на Софийския Митрополит и Българския Патриарх г-н г-н Неофит служи в Митрополитския храм на Света Неделя с молитвеното съучастие на Негово Светейшество г-н г-н Неофит.

Защо Епископ Герасим не уважи своя събрат (който празнуваше имения си ден) и Патриарха, а предпочете да отдаде почести на руския Митрополит от Украйна?

Отгоре на това, след Литургията, типично като по сценарий се появява известната със своите крайни фанатични, антиправославни, бесовски и антихуманни виждания г-ца Васиалианна Мерхеб – духовно чедо на Ловчанския Митрополит Гавриил, която се вдъхновява и от личността на Видинския Митрополит Даниил, доносничка на руските служби и на горепосочените Митрополити. Считаща себе си за извисена монахиня, без дори да е такава. Тази госпожица и други като нея са членове на известната секта на „Православните талибани в България“. 


Известната русофилка в инсценирания клип започва да сипе лъжи след лъжи, че Българската Църква и българският народ подкрепяли Руската Православна Църква в Украйна, която тя нарича антиканонично „Украинска Православна Църква – Московска Патриаршия“. Този сценарий е предварително обмислен, за да бъде заснет и да се създаде впечатление у руския гост, че руската пропаганда добре се развива в България, което не е истина. Тя е в пълен крах след множеството разкрития на Doxologia INFONEWS. Целият този цирк е вследствие на нашите разкрития.Питаме Синода, докога такива лица като горепосочения индивид наречен „Василианна“ ще срамят нашата Църква и ще се изказват от нейно име, без никакви последствия?

На всички стана ясно, че този цирк с поканата на руския Митрополит, съслужението с него и заснемането на този клип са добре замислени, но не професионално, с цел осъществяване на натиск върху Синода от една малка група хора с русофилски и антиправославни възгледи…. На клипа ясно се вижда Митрополит Варсануфий, Архимандрит Васиан Змеев, Василианна Мерхеб и други лица с неизвестна самоличност, участващи в този зле замислен спектакъл.

Питаме Синода: Докога?

Припомняме също, че това не е първият, не е вторият случай на такъв тип недалновидни и непремислени постъпки на някои Митрополити (Ловчански Гавриил) и Епископи (Мелнишки Герасим) от Българската Православна Църква, съслужили с Митрополити и Епископи от РПЦвУ или изпратили позорно писмо (виж туктук 2тук 3 и тук 4срещу Вселенския Патриарх (Видински Митрополит Даниил).

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal