Начало » Новини » България » ПОЗОРНО: Митрополит Варсануфий от РПЦвУ този път посети Рилския Монастир, пак за да упражнява натиск върху Църквата в България (СНИМКИ & ВИДЕО)

ПОЗОРНО: Митрополит Варсануфий от РПЦвУ този път посети Рилския Монастир, пак за да упражнява натиск върху Църквата в България (СНИМКИ & ВИДЕО)

Руски Митрополит Варсануфий от Руска Православна Църква в Украйна (вляво) и Адрианополски Епископ Евлогий от Православната Църква в България (вдясно)

Автор: Doxologia INFONEWS

Скъпи читатели, за пореден път на сайта на Българската Патриаршия не се публикува поредната позорна новина. Не знаем дали това е по нареждане на Свещения Синод на Църквата в България (или на някои персони с руски наклонности), или пък просто редакторите на този патриаршески сайт вместо да ни информират какво се случва в диоцеза на поместната ни Църква, те се занимават с клюки, интриги и глупости помежду си, иначе пък им се плаща заплата, за да ни информират, но това е друг въпрос по друга тема.

И така… Днес разколническият русофилски и ченгеджийски сайт „Съюз на православните журналисти – СПЖ“ ни информира, че Руският Митрополит от Украйна г-н Варсануфий е посетил Адрианополския Епископ г-н Евлогий, игумен на Рилската Свещена Обител.

СПЖ съобщава следното: „Виницкият Архиерей се срещна с игумена на Рилския Монастир Епископ Евлогий, който предаде на Негово Блаженство Онуфрий и на верните чеда на УПЦ-МП подкрепящи слова.

По време на престоя си в Монастира, Владика Варсануфий се срещна с игумена на Обителта Адрианополски Епископ Евлогий, викарий на Пловдивска Епархия (последното е лъжа! – Бел. прев.).

Виницкият Архиерей разказа на игумена за трудния църковен живот в Украйна, за засиленото разцепление след намесата на Константинополския Патриарх Вартоломей, за насилственото отнемане на Храмове, което продължава и до днес, за натиска от властите и разпалването на религиозна омраза от страна на медиите спрямо вярващите членове на УПЦ-МП.“


Ясно е, че г-н Варсануфий не е дошъл само заради празника на Свети Серафим Софийски Чудотворец на 26 февруари, както беше обявено, но всъщност той е дошъл вместо маестро Иларион Алфеев, за да въвежда в заблуждение Епископите на Църквата в България по въпроса с Украйна. Този път: от една страна въвежда в заблуждение Адрианополския Епископ Евлогий относно обстановката в Украйна, а от друга страна публично обявява за пред рускоговорещата украинска общност в Украйна, че едва ли не Епископ Евлогий и Църквата в България подкрепят Руската Църква в Украйна. Не знаем дали наистина Епископ Евлогий подкрепя РПЦвУ, тъй като СПЖ е сайт, който непрекъснато клеветничи Патриарси, Епископи и миряни, освен това лъже своите читатели, но ако информацията им е вярна – тогава ще е много жалко за Епископ Евлогий. А дали Църквата в България подкрепя РПЦвУ – това ще стане ясно когато тя самата излезе със становище по въпроса, а не когато решат безочливите московски агенти или техните поддръжници в Българския Свещен Синод – Ловчански Митрополит Гавриил, Видински Митрополит Даниил и Варненски Митрополит Йоан.

Каква е идеята на тези посещения от страна на Митрополит Варсануфий: да се представи лъжлива обстановка за случващото се в Украйна пред Митрополитите и Епископите домакини, за да могат след това по-лесно да бъдат убеждавани в руската теза. Освен това, всяка една дума, казана от Митрополита или Епископа домакин, тя неминуемо се пренася в Украйна в съвсем друг смисъл и извън контекста ѝ – а именно, че едва ли не Българската Църква подкрепя Руската Църква в Украйна, а това всичко е с цел паството в Украйна да се държи в пълно неведение. Тези методи са добре познати от Студената война (характерни за КГБ). Например: политици от Съветския съюз при срещите си с политически лидери в Западна Европа и САЩ са лъгали каква е истинската обстановка в Съветския съюз, а от друга страна те пък представят западните политици, с които са имали срещи, че едва ли не подкрепят великата идея на Съветската революция, управление и т.н. И така, за да успокояват съветските граждани, които да не се бунтуват, да не търсят истината, защото ако я разберат, те биха се обърнали срещу онези, които ги манипулират.

Поредната новина, която също не е публикувана в сайта на Българската Патриаршия, е тази, че Митрополит Варсануфий, придружен от главния секретар на Свещения Български Синод – Мелнишки Епископ Герасим, заедно с Архимандрит Васиан Змеев от Външния религиозен отдел на службата за Национална сигурност в Русия, т.нар. Руско подворие (гнездо на агенти на ФСБ), са посетили Дивотинския Монастир на Света Троица.
Припомняме ви, че Митрополит Варсануфий наскоро имаше духовното удоволствие да съслужисъс своя скъп приятел по руска линия – Мелнишки Епископ г-н Герасим в Ставропигиалната Патриаршеска Катедрала на Свети Александър Невски в София, където по време на Божествената Литургия г-н Варсануфий абсолютно неканонично поменаРуския Митрополит Онуфрий като „Блаженейший Митрополит на Киев и на цяла Украйна“.

Нито едно от тези позорни неща не беше известено на православните християни в България от сайта на Патриаршията. Тези неща се публикуват само в чуждестранни сайтове, а от българите се крие информация. Не знаем кой стои зад всичко това, но от Doxologia INFONEWS ви уверяваме, че това ще доведе единствено до влошаване на отношенията на Православната Църква в България с останалите поместни Църкви, а най-вече с Майката-Църква Вселенската Патриаршия, която много ни обича, но ние в последно време се опитваме да седим на два стола. Обаче, който седи на два стола, той пада на земята.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal