Пловдивският Митрополит Николай отиде с патерици в ОбС Пловдив (ВИДЕО)


Автор: Диана Бикова

С тържествена част започна сесията на Общински съвет-Пловдив днес, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Поводът – 150-годишнината от издаването на султанския ферман за учредяване на Българската екзархия на 28 февруари 1870г. На сесията ще присъства Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай

Представители на Пловдивски граждански клуб, които са сред инициаторите на честването заедно с Община Пловдив, Пловдивска Света Митрополия, Регионален исторически музей и културен център „Тракарт“, ще съобщят и за другите инициативи, чрез които ще се отбележи 150-годишнината.

На следващият ден, 28 февруари, в 10 часа в храм „Света Богородица“ ще бъде отслужен молебен по повод  150-годишнината. На 28 февруари от 18 часа в Културен център „Тракарт“ ще се открие документална изложба „150 години Българска Екзархия“. 

На 28 февруари 1870 година султанското правителство издава ферман, с който узаконява обособяването на българска църковна йерархия (наречена „екзархия“) от Цариградската патриаршия. По силата на султанския ферман и екзархийския устав, изработен от църковно-народния събор, свикан в Цариград през 1871 г., Българската екзархия е призната за официален представител на българската нация в Османската империя.

Източник: Plovdiv 24
DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal