Патриарх Теофил III даде вечеря в чест на тримата (3) Предстоятели, на румънската делегация и на всички гости, участващи на „братската среща“ в Аман


Автор: Doxologia INFONEWS

Негово Божествено Блаженство Патриархът на Светия Град Йерусалим и на цяла Палестина г-н г-н Теофил IIIпокани на 25 февруари вечерта на своята братска трапеза пристигналите гости за срещата в Аман. На неговата братска маса присъстваха двама (2) Патриарси – Негово Блаженство Патриархът на Москва и на цяла Русия г-н г-н Кирил Гундяев и Негово Блаженство Архиепископът на Печ, Белградски и Карловачки Митрополит и Патриарх на Сърбия г-н г-н Ириней; един (1) Архиепископ – Негово Блаженство Архиепископът на Прешов и Митрополит на Чешките земи и на Словакия г-н г-н Ростислав; една (1) делегация от Румънската Патриаршия, предвождана от Негово Високопреосвещенство Архиепископът на Търговище г-н Нифон, както и придружаващите ги клирици.

В словото си Негово Блаженство Патриарх Теофил каза, че „ги посреща най-искрено в Светата земя, земята на Рождението, на Кръщението и на Възкресението на Христос, като благодари за тяхното присъствие и за отговора им относно отправената до тях покана, подчертавайки,  че тази среща, която обединява братството е само за насърчаване на диалога и за помирение в името на единството на Църквата“, според информацията, предоставена от нашите източници.


Патриарх Теофил допълни също, че се гордее с Православната Църква в Йордания, както и с мъдрото Хашемитско управление, което попечителства над местата, които са свещени за исляма и Християнството.  

Негово Блаженство завърши своята реч като пожела на братята Патриарси, на брата Архиепископ и на присъстващите братя, представители от Румънската Църква, приятен престой и ползотворна утрешна братска среща за благото и ползите на Православната църква.

Това, което научихме от нашите източници, леко ни изненада, а именно, че когато всички са били поканени на вечерята, те са били помолени да си оставят мобилните телефони или да ги изключат докато вечерят. Единствените снимки, които са били позволени, са от лица назначени от Кириакуполския Архиепископ Христофор. Единствените позволени снимки са били при пристигането на Йерусалимския Патриарх в залата за вечеря и на масата на четиримата (4) Предстоятели, и представителя от Румънската Патриаршия, както ще видите по-долу. Съдейки по изражението на Йерусалимския Патриарх той не изглежда много доволен от тази братска среща в интимна обстановка.Припомняме, че програмата на „братската среща“ започва с обща молитва в 9:00 ч., както ви съобщихме вчера вечерта. След това, около 9:15–9:30 ч. ще започне срещата при затворени врата. След края на първата част от срещата, между 13:00 и 16:00 ч. ще имат аудиенция с Краля на Йордания Негово Величество г-н г-н Абдула II. От 17:00 до 20:30 ч. ще продължи втората част от срещата, която ще завърши с обща позиция, публикувана в средствата за масова информация. Преди това никаква информация за срещата няма да бъде давана по официален път. Срещата ще бъде проведена при закрити врата.

От т. нар. „братска среща“ липсват единадесет (11) Предстоятели на поместни Църкви начело с Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей. Тоест 1/3 от поместните Църкви решават да нарушат Свещените Канони и да присъстват на това антиканонично сборище.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal