Начало » Православна Църква » Древни църкви » Древна Патриаршия на Йерусалим » Парасинагогата в Аман беше закрита в 19:10 ч. Участниците в нея считат, че решеният украински въпрос „трябва да бъде решен“ чрез всеправославен диалог и консенсус

Парасинагогата в Аман беше закрита в 19:10 ч. Участниците в нея считат, че решеният украински въпрос „трябва да бъде решен“ чрез всеправославен диалог и консенсус

Много са усмихнати. Да не забравят, че този, който ще се смее последен се намира в Константинопол, в квартал Фенер.


Автор: Doxologia INFONEWS


В 19:10 ч. приключи и втората последна част от парасинагогата (сборището) в Аман.

Съгласно информация на Doxologia INFONEWS, комюникето от двете заседания на парасинагогата в Аман най-вероятно официално ще бъде оповестено утре на 27 февруари 2020. Неофициално ще бъде публикувано от нас.

По предварителна информация, в комюникето на парасинагогата ще бъде записано, че украинският въпрос, който е църковен факт и приключил църковен акт, според тях трябвало да бъде решен от Всеправославен събор. На това му се казва: старата песен на нов глас.

Всички, които твърдят, че този въпрос трябва да бъде решен на такъв Събор, могат да си върнат Томосите за автокефалия на Вселенския Патриарх, след като не зачитат негово изключително право да предоставя автокефалия. Тогава вече наистина всичко ще приключи и ще има мир и спокойствие най-сетне в Православната Църква.

Единствената защитена поместна Църква на това сборище по отношение на своята автокефалия е Йерусалимската Патриаршия. Тя е получила своята автокефалия по акривия на Вселенски Събор. Само Вселенски Събор може да я отмени.

За останалите представители на Събора проблемът ще се задълбочи много сериозно. Това са поместни Църкви, които имат сериозни вътрешни проблеми, а някои от тях и проблеми с техния автокефален статут – Московска Патриаршия (Беларус), Сръбска Патриаршия (Северна Македония, Черна Гора, Босна и Херцеговина, Хърватска, Косово), Румънска Патриаршия (Молдова), Църквата на Чешките земи и Словакия (епископски междуособици) и Полската Църква (2/3 от епископата им са бивши схизматици).

По отношение на втората част от заседанието разбрахме, че организаторите са се ядосали на някои журналисти, които са били по-напористи, за да научат малко повече от случващото се при закрити врата. Поради тази причина втората част от заседанието е била изнесена на 15-я етаж. Достъпът на журналисти е бил ограничен до 10-я етаж на хотела, по наша информация.

Това не пречи московците да пускат фалшиви новини за изказванията на някои присъстващи делегати, чиято достоверност трудно би се проверила.

Интересното на тази среща е, че за първи път не са осигурени преводачи. Така се ограничава значително комуникацията между журналистите и делегатите, тъй като повечето от тях не знаят чужди езици, освен родния си език. Малцина са тези, които знаят по три-четири езика, но точно тези полиглоти отказват всякаква комуникация с журналистите.

Очаквайте скоро да публикуваме и комюникето от днешната антиканонична сбирка.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal