Начало » Новини » Мнения » Отидоха в Аман, станаха за резил и си заминаха омерзени, но горди…

Отидоха в Аман, станаха за резил и си заминаха омерзени, но горди…

Колажът е изработен от архонта агиограф г-н Илияс Даманакис

Автор: Doxologia INFONEWS

На 27 февруари 2020 по различно време всеки един участниците в парасинагогата аманска напусна пределите на Кралство Йордания – едни за ледения Север, други за Флорида, трети за Черна Гора да създават раздори и омраза между черногорци и сърби, четвърти към своите епархийски Църкви.

Предстоятелите на Йерусалимската Патриаршия, Московската Патриаршия, Сръбската Патриаршия, на Църквата на Чешките земи и Словакия отидоха в Аман на противоканонично сборище, заедно с придружаващите ги, нарушавайки Свещените Канони. От Румънската Патриаршия и от Полската Църква изпратиха представители с малобройни делегации.

Румънската делегация отиде в Аман, основно заради желанието си за по-сериозно присъствие в Светите Земи. Те преговарят отдавна с Йерусалимската Патриаршия по тази тема. Отидоха заради собствения си интерес, а не заради сборището. Да, съгласни сме, че не подкрепят сборището, съгласни сме, че са отишли за да не обидят Йерусалимския Патриарх и т.н. Всичко това би имало положителен резултат за тях относно преговорите с Йерусалимската Патриаршия. Но не сме съгласни с това, че те поставиха личния си материален интерес над интереса на Православната Църква. Важното е, че те го осъзнаха много бързо и скоро ще се разбере.

По отношение на Предстоятелите и представителите на Йерусалимската Патриаршия, Московската Патриаршия, Сръбската Патриаршия, на Църквата на Чешките земи и Словакия, донякъде и на Полската Църква бихме казали следното: „Горко вам, книжници и фарисеи, лицемери, задето обикаляте море и суша, за да добиете един последовател… (Мт. 23:15)“; за да угодите на безбожниците и разсипниците от Москва, които последвахте по пътя им към падението и самоизолацията…

Участващите на тази парасинагога не оставиха безсрамието си в Аман, а го отнесоха завинаги със себе си, заедно с гордостта и надменността си. Разбира се, те винаги  могат да се покаят за своята отцепническа позиция спрямо Църквата Христова, еретическите си изказвания и изявления, както и за противоканоничното си поведение. Църквата би приела всички каещи се грешници в своите обятия…

Това, което извършиха парасинагогистите няма да остане без последици. Светата Църква не търпи такова поведение и такава гавра с нейните Канони и вековен еклисиологично-каноничен ред. Поведението на тези участници беше като на разколници… Разколниците си правят, каквото си поискат. Те нямат свян, нямат църковен морал и нямат църковно поведение. Те се мислят за по-велики от Църквата и Бога…

Слава Богу, че това противоканонично сборище се случи. Така се видя гнойната рана в Църквата, която има нужда от незабавно лечение. Сигурни сме, че Майката–Църква Вселенската Патриаршия вече е приготвила необходимите лекарства, след като е диагностицирала тази тежка канонично-еклисиологична болест, за да започне незабавно лечение на боледуващите канонични и еклисиологични нарушители, начело с техния гуру – Патриарх Кирил Гундяев.

Тук може да видите няколко снимки на някои от участниците, които отпътуват от летището в  Аман, Йордания:
  

На 26 февруари 2020 горепосочените Предстоятели, представителите на Румънската и Полската Църква, Митрополити от Руската и Сръбската Църква посетиха Краля на Йордания Абдула II.  По наша информация той основно е говорил за близостта на неговото семейство с Йерусалимската Патриаршия и като цяло с Православната Църква, както и за неговия баща и дядо, които са помагали в Светите Земи, за да цари мир и любов между различните  вероизповедания. Почти не е станало въпрос за неприемливата среща. Защо? Защото той винаги разбира, че това, което гостите му се опитват да направят, не е редно. Не случайно той не е отишъл нито в хотела, нито на заседанието, нито на официалните вечери и обяди. Вместо него е бил братовчед му Принц Гази, който е обвързан с руските олигарси. 
Вижданията на Крал Абдула и на Принц Гази по отношение на това сборище са коренно различни. Разбира се, Негово Величество е много добър дипломат. Прие участниците, поздрави ги и смени темата на разговора в посока, която той желае. 

И един малко известен, но много важен факт. Крал Абдула никога няма да забрави при кого е израснал, кой си е играл с него и кой го е обгръщал с любов – това не е бил нито Патриарх Tеофил III, нито Патриарх Кирил Гундяев, а бившият Йерусалимски Патриарх Ириней, когото уважава изключително много като свой баща.


На снимката: Крал Абдула II като малък, неговата баба Кралицата Майка Заин Ел Шараф бин Ямил, тогавашният Йерусалимски Патриарх Бенедикт и бившият Йерусалимски Патриарх Ириней, тогава като йеродякон Ириней

Крал Абдула II в прегръдките на бившия Йерусалимски Патриарх Ириней. Снимката е от рождения ден на Краля.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal