Начало » Православна Църква » Нови поместни църкви » Православна Църква на България » ОБНОВЕНО: ПОЗИЦИЯ на Doxologia INFONEWS във връзка с публикуваното на сайта на Българската Патриаршия комюнике от парасинагогата в Аман

ОБНОВЕНО: ПОЗИЦИЯ на Doxologia INFONEWS във връзка с публикуваното на сайта на Българската Патриаршия комюнике от парасинагогата в Аман

ПОЗИЦИЯ
на
DoxologiaINFONEWS във връзка с публикуваното на сайта на Българската Патриаршия комюнике от парасинагогата в Аман, Йордания
Уважаеми читатели, припомняме ви, че на 21 февруари 2020 г. Свещеният Синод на Българската Патриаршия излезе със съобщение, в което заяви, че „се въздържа от участие в горепосочената среща и съответно няма да изпрати свои представители в Аман, столица на Йордания“.
На 27 февруари 2020 г., обаче, на сайта на Българската Патриаршияе публикувано комюникетоот парасинагогата в Аман.
Не е ясно дали това комюнике е публикувано със съгласието на Българския Патриарх и на всички останали членове на Свещения Синод на Църквата в България, но това действие показва една алогичност.
От Doxologia INFONEWS считаме за абсолютно недопустимо да се публикува на официалния сайт на Българската Патриаршия едно комюнике от антиканонично сборище, макар и информативно в чист вид.
Комюникето от срещата в Аман може да бъде публикувано само ако е придружено с коментар или с критичен анализ. Иначе читателите на сайта на поместната ни Църква биха останали с погрешното впечатление, че едва ли не Свещеният Синод подкрепя това сборище, въпреки че се взе официално решение Светейшият Български Патриарх и представители на Българската Патриаршия да не ходят в Аман.
(Обновено на 28.02.2020 г., 08:03 ч.)
Текстът на комюникето, който е публикуван в сайта на Българската Патриаршия, е фалшифициран.
Официалният текст на комюникето от срещата в Аман гласи:
BG: В атмосферата на братска любов събралите се на сбирката се съгласиха, че решенията по въпроси от общоправославно значение, включително предоставянето на автокефалия на определени Църкви, трябва да бъдат финализирани в духа на всеправославния диалог и единство, и чрез всеправославен консенсус.
RUS: В атмосфере братской любви собравшиеся на встрече согласились с тем, что решения, касающиеся вопросов православного значения, включая предоставление автокефалии отдельным Церквам, должны быть окончательно оформлены в духе всеправославного диалога и единства, а также всеправославного консенсуса.
GR: Στην ατμόσφαιρα της αδελφικής αγάπης, εκείνοι που συγκεντρώθηκαν για τη συνάντηση συμφώνησαν ότι οι αποφάσεις που αφορούν ζητήματα ορθόδοξης σημασίας, συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης αυτοκεφαλίας σε συγκεκριμένες Εκκλησίες, θα πρέπει να οριστικοποιηθούν με πνεύμα πανορθόδοξου διαλόγου και ενότητας, και Ορθόδοξη συναίνεση.
EN: In the atmosphere of fraternal love, those gathered for the meeting agreed that decisions concerning issues of Orthodox-wide importance, including the granting of autocephaly to particular Churches, should be finalised in a spirit of pan-Orthodox dialogue and unity, and with pan-Orthodox consensus.
Обаче българският текст, публикуван по неизвестно чие решение на сайта на БПЦ-БП, гласи:
„В атмосфера на братска любов, събраните на срещата се съгласиха, че решенията, засягащи проблеми от всеправославна важност, включително даването на автокефалия на определени църкви, трябва да се решават в дух на всеправославен диалог и единство, и с всеправославен консенсус.“
Пропусната е думата οριστικοποιηθούν, англ. finalised, което кардинално променя смисъла. Тоест комюникето не оспорва правата на Вселенския Патриарх да взема „решения от всеправославно значение“. То само казва, че в крайна сметка те трябва да бъдат приети от останалите Църкви. Което е абсолютно очевидно и неведнъж се е случвало в историята на Източните Патриаршии през Османския период.
Нямаме намерение да коригираме останалите грешки в превода, публикуван на сайта на Българската Патриаршия, но смятаме, че той въобще няма място на страниците на сайта на поместната ни Църква.
Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal