На 89-годишна възраст се престави в Господа Андидският Епископ Христофор от Канадската Архиепископия

Канадският Архиепископ г-н Сотир: Епископ Христофор беше „Човек Божий“.

Превод: Йордан Георгиев

Гръцката Православна Архиепископия на Канада се моли за упокоението на душата на Преосвещения Андидски Епископ Христофор (Ракиндзакис). Негово Преосвещенство напусна този временен свят на 14 февруари 2020 г. между 2:00 и 3:00 ч. на 89-годишна възраст.

Негово Високопреосвещенство Архиепископът на Канада и Екзарх на Арктика г-н Сотир от няколко дена се намира във Вселенската Патриаршия. Той е член на Светия и Свещения Синод, който тези дни заседава. На едно от заседанията на 13 февруари бяха избрани трима Архимандрити за нови Викарни Епископи на Свещената Канадска Архиепископия. След като научи новината за преселването при Господа на Епископ Христофор, Архиепископ Сотир заговори по време на заседанието Негово Всесветейшество Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей и му разказа за живота на Епископ Христофор, наричайки го „Човек Божий“, като отбеляза приноса му като свещеник и епископ в Канада. След това Архиепископът слезе в Патриаршеския храм на Свети Георги, за да запали една свещичка за упокоя на душата на вечнопаметния Епископ Христофор.

Епископ Христофор е роден в Атина през 1931 г. Той беше скромен и старателен работник на Божието лозе. Той служеше в Църквата на Канада повече от двадесет (20) години. Епископ Христофор беше първият декан на Православната Богословска Академия в Торонто. Там той отгледа първите студенти, които завършиха Академията и бяха ръкоположени за свещеници, за да служат днес в нашите общности в Канада.

Той беше човек с дълбока вяра, с доверие и любов към Бога, Света Богородица и Църквата. Той обичаше и говореше често за живота и за учението на Светиите. Неговото смирение и християнски пример доведоха много хора, особено младежите, при Христос и Неговата Църква. Той служеше като духовник и изповедник на много духовници и миряни.


Преди епископската му хиротония тогавашният архимандрит служеше като енорийски свещеник в историческия храм на Свети Георги в Торонто. Той беше ръкоположен за епископ на 26 юни 1999 г. в храма на Свети Николай, също в Торонто. Той стана първият Викарен Епископ на тогавашната Свещена Митрополия на Торонто (Канада).

Следвал е теология и филология в Атина, Гърция. Той е спечелил държавна стипендия, а след това получава своята магистърска степен от Университета в Бирмингам (Обединеното кралство). Той е преподавал дълги години в Атонската Богословска школа на Света Гора.

Негово Високопреосвещенство Архиепископ Сотир ще се завърне по-бързо от Константинопол заради погребението на своя племенник Димитриос Александрис, внук на неговия брат отец Констандинос Александрис. Поради това не ще е възможно Архиепископът да присъства на погребението на Епископ Христофор. Архиепископът се свърза с Негово Високопреосвещенство Митрополитът на Тива и на Левадия г-н Георги (Еладска Църква), който ще го представлява на погребението на Епископ Христофор, ще отслужи опелото му и ще произнесе слово от негово име.


Димитриос Александрис
28 април 1987 – 09 февруари 2020

Димитриос е бил футболист от гръцкия футболен отбор АЕК, Солун. Бил е на мач с негови приятели, като зрител. Както си е стоял, изведнъж е издъхнал на място и така е останал. Към момента не е известна причината за смъртта му. Тялото му ще пристигне в Канада на 16 февруари, а на 17 февруари след Божествената Литургия (след 11:00 ч.) ще бъде отслужено неговото опело. Вечна му памет! Приятен път и приятен рай!

Опелото на вечнопаметния Епископ Христофор ще бъде на 15 февруари в 12:30 ч. в Митрополитския храм на Въведение Богородично в град Левадия. Епископ Христофор ще бъде погребан в Светата Обител на Преподобни Лука, където е бил постриган за монах и където е бил брат.

След завръщането си от Константинопол, Архиепископ Сотир ще отслужи панихида в храма на Свети Йоан Богослов след Божествената Литургия в неделя на 16 февруари за упокоението на душата на покойния Епископ Христофор.

Всички се молим да се упокои душата на вечнопаметния Епископ Христофор и да е сред Светиите и Ангелите Небесни. Нека паметта му да бъде вечна!


DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal