Начало » Новини » Светът » Московският Патриарх Кирил предложи да се споменава за Бога в Конституцията на Руската Федерация

Московският Патриарх Кирил предложи да се споменава за Бога в Конституцията на Руската Федерация


Превод: Соня Димитрова

«Повечето руски граждани вярват в Бог. Аз говоря не само за православните, но и за мюсюлманите, и за много други», – заяви на 1 февруари 2020 г. Московският Патриарх Кирил на тържествен прием по повод единадесетата годишнина от неговата интронизация. Това съобщава сайтът на Московската Патриаршия.

Според Предстоятеля на Православната Църква в Русия, ако химнът на Русия, който е един от държавните символи на страната, съдържа думите «Пазена от Бог родна страна», тогава «защо това да не може да се каже в нашата Конституция».

«Нека да се молим, да се стараем, така че Бог да бъде споменат и в нашия Основен закон», – призовава Светейшият.

«Това засега го няма, но мисля, че с общи усилия и молитви ще съдействаме такава възвишена идея, каквато е вярата в Бога, която формира морал както личен, така и обществен, и политически, да може да присъства и в нашата Конституция», – отбеляза Патриарх Кирил. Според Негово Светейшество дискусиите по този въпрос могат да започнат още днес.

Президентът на Русия В.В. Путин внесе в Държавната дума на Федералното събрание на Руската Федерация проект за изменение на Конституцията на Руската Федерация. Долната камара на руския Парламент единодушно прие на първо четене законопроекта, внесен от държавния глава. Поправките са насочени към разработване на разпоредби, укрепващи основите на конституционния строй, човешките и гражданските права и свободи. Създадена е работна група за подготовка на измененията в Основния закон, която в момента проучва предложенията за поправки.

Тукможете да прочетете коментарите на представители на руските власти и граждански активисти, които оспориха идеята на Московския Патриарх Кирил „да се впише Бог в Конституцията“, като нарекоха идеята му „несъстоятелна“.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal