Московският агент Ловчански Митрополит Гавриил съжалява, че няма българско участие в Аман

Руският Патриарх Кирил заедно със своето послушно чедо (Ловчански Митрополит Гавриил), което извършва подривна дейност в Православната Църква в България – в пользу России.

Автор: Doxologia INFONEWS

Четирима Митрополити са настояли пред Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит да се отговори на поканата на Йерусалимския Патриарх Теофил IIIза участие в „братско събрание“ на Предстоятели на поместните Православни Църкви и техни делегации в столицата на Йордания – Аман. Това потвърждава в интервю за БНР Ловчанският Митрополит Гавриил в навечерието на срещата в Аман. Това интервю веднага беше преведено на руски и пуснато в кремълския сайт за църковна пропаганда СПЖ, и на гръцки език в русофилския сайт  ΡΟΜΦΑΙΑ.


Той подчертава, че Патриарх Неофит е получил две писма-покани за Аман, но ги бил пренасочил за разглеждане в синодалната комисия, която трябваше вече да е предложила становище по темата за автокефалията на Църквата в Украйна. На редовното заседание  на Синода на 20 януари поканата за Аман не била разгледана, и затова Митрополит Гавриил с още трима Митрополити помолили Патриарх Неофит за среща на 18 февруари. Главният секретар на Синода се свързал с другите Митрополити и те в болшинството си се обявили против участие на срещата в Аман. По думите на г-н Гавриил основният им мотив бил липсата на становище от страна на Свещения Синод на БПЦ-БП по украинския въпрос, който така или иначе вече има своето окончателно решение от страна на единствения, който може да се произнесе – а това е Вселенският Патриарх.

Така Митрополит Гавриил обясни как се е стигнало до официалното съобщение, че Свещ. Синод на БПЦ-БП ще се въздържи от участие в аманската  среща и няма да изпрати свои представители, но в същото време Свещ. Синод изрази личната си братска любов към Негово Блаженство Йерусалимския Патриарх Теофил III и дълбоката си почит към Йерусалимската Патриаршия – хилядолетна пазителка на животворящия Гроб Господен. С това  се разсейват напълно опасенията на Ловчанския Митрополит за проява на неуважение към Йерусалимския Патриарх с неучастието в срещата, която всъщност е по инициатива на Москва.  Той не успя да скрие личното си съжаление от въздържането на българско участие в сборището в Аман, което било важно, защото български делегации ходели за благодатния огън в Йерусалим и на братски срещи в Йерусалимската Патриаршия.

Никаква парасинагога, независимо какъв е броят на участниците в нея, не може да отнема прерогативите (привилегиите) на Вселенския Престол, дадени му от Вселенските Събори. Само нов Вселенски Събор може да го стори, ако се събере през някой друг век.

В интервюто си пред БНР Митрополит Гавриил показа неразбиране на съборността в Църквата и на каноничния ред. Неговото разбиране за съборността в Църквата е не по разум. Не може между всеки двама–трима  да е Христос, защото така излиза, че Христос се е разделил, или че на едни е говорил едно, а на други – друго. Но Христос е там където е Църквата, и Църквата е там където е Христос. Самочинните сборища в Църквата се наричат „парасинагога“ и са крачка към действителния разкол.

Митрополит Гавриил се въздържа да каже  пред аудиторията на БНР даже една добра дума за работата на Патриарх  Неофит по повод седмата годишнина от неговия избор и интронизация. Спомена само в личен план, че бил вежлив и миролюбив, и пазел мира в Синода.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal