Московските агенти обявиха датата на организираното от тях антиканонично сборище в Аман


Автор: Doxologia INFONEWS

Според прокремълския сайт INTERFAX.RU на 26 февруари 2020 г. в столицата на Йордания град Аман ще се проведе среща на Предстоятелите и представителите на поместните Православни Църкви, където ще се обсъди ситуацията около създаването на нова църква в Украйна (ПЦУ). Това заяви пред „Интерфакс“ протойерей Игор Якимчук – секретар на Отдела за външни църковни отношения на Православната Църква в Русия.

В отговор на въпроса за състава на участниците на тази среща, свещеникът отговори, че „засега няма много информация“.

По-рано Руската Православна Църква заяви, че Патриарх Кирил е готов да участва на срещата в Йордания. Освен това в петък стана известно и участието във форума на сръбския Патриарх Ириней, както и че Румънската и Полската Православна Църква ще изпратят своите представители на срещата в Йордания.

От Doxologia INFONEWS на 11 февруари посочихме вероятната дата (между 25 и 27 февруари) за т.нар. „братско събиране в любовта“, която съвпада с посочената дата от московските агресори. Вчера късно вечерта, както ви уведомихме, се разбра, че Румънската Православна Църква ще изпрати представители на тази среща, на която обаче няма да присъства Патриарх Даниил.

А за това, че Сръбският Патриарх Ириней ще отиде на тази антиканонично свикана среща, разбираме от телеканала на московския Митрополит в Украйна Епископ Виктор Коцаба, който в края на месец януари посети Албания, Черна Гора и Сърбия с цел рекет и изнудване. Посещението му беше свързано с предстоящата среща в Аман и непризнаването на автокефалията на Православната Църква в Украйна от горепосочените две поместни Църкиви. Този телеканал се оказва основен източник за прокремълските църковни сайтове за пропаганда, които побързаха да публикуват новината за участието в срещата и на Сръбския Патриарх.


От Doxologia INFONEWS задаваме два въпроса:

Откога безбожниците от Москва станаха секретари на Йерусалимския Патриарх и обявяват евентуална дата за това сборище, преди той самият да го е обявил официално? Да не би самите московчани да са организатори и домакини на това антиканонично сборище, а не както се представя, че е Йерусалимският Патриарх…

Откога Московският Епископ Виктор Коцаба в Украйна стана личен секретар на Сръбския Патриарх, който също официално до този момент не е казал, че ще отиде на тази среща? Да, всички знаем, че има голяма вероятност да го направи, но и малка да не го направи…

Тези въпроси са показателни за това, как Москва погазва не само Светото Евангелие, Свещените Канони, но и какъвто и да е морал по отношение на това, че грубо и агресивно се намесва във вътрешните работи на някои зависими от нея автокефални Църкви.

Тази среща е показателна, кой колко е православен и кой колко се интересува от Светото Евангелие и от Свещените Канони. Зависимостите от Москва са стряскащи, но и вече разобличаващи. И отново повтаряме, всички полети без този на Москва минават през Константинопол. Желаещите да участват знаят какво да направят. За Москва няма проблем, защото тя така или иначе няма Томос за автокефалия… Тук вече с Москва може много по-лесно да се действа…

А по отношение на Православната Църква в Украйна, тя е автокефална и има предоставен Томос за автокефалия от 05 януари 2019 г. Които не са съгласни с това, нека да си върнат Томосите за автокефалия на Вселенската Патриаршия, откъдето са ги получили преди време.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal