«Монголска Патриаршия»: РПЦ е реална заплаха за нашата сигурност, каза виден украински общественикПревод: Соня Димитрова

Русия, като враг на украинската държава, има много инструменти за влияние. Един от основните компоненти на т.нар «Руски свят» е най-голямата православна конфесия – Московската Патриаршия. Другото й име е Руска Православна Църква.

За това пише общественият деятел, украински политик, публицист, дипломат Богдан Панкевич в блогаси на Захід.net.

Руската Църква се различава от всички Православни Църкви. Уж произхожда от същия византийски корен, ритуалът уж е същият. Но тя е различна. Защото в основата си, както и цялата московска държава, има безочлив цинизъм и пълно незачитане на свободата на човека.

Монголските ханове харесали византийския формат на религията – цезаропапизъм, защото той освещавал властта на държавния глава. Тогава Църквата изпълнявала ролята на религиозен отдел на властта. Монголските ханове постепенно се трансформирали, приемайки славянски имена (Иван Калита, Иван Грозни …). И царували над смесица от монголи, угро-фини и славяни, тоест над руския православен народ. Авторитаризмът е ограничен както за руската държава, така и за тяхната Църква.

Силите на реда и свещениците са в основата на руската власт. Понякога това са едни и същи хора. Според статута си Патриарх Кирил е служител на руското правителство и се охранява от Федералната служба за сигурност на Руската федерация. А истинските, свещениците по дух, нямат никакво влияние нито върху църковната, нито върху светската власт.

Руските сили на реда и духовенството искрено ненавиждат Украйна, по-специално заради нашата демокрация и независимостта от властта на всички християнски конфесии.

Почти половината от човешкия и финансов потенциал на Московската Патриаршия се намира в Украйна. Но те държат Украйна в мъртва хватка не само заради печалбите си. Основната цел е да държат в плен душите на православните украинци, за да предотвратят окончателната победа на демокрацията, да блокират движението на Украйна към НАТО и ЕС. Към това се стремят консолидираните сили на цялата империя.

Защо те се държат в Украйна толкова свободно, толкова комфортно и нахално? Дори както и в Карпатите, където едва ли не всяко семейство е пострадало за независима Украйна, толкова много църкви принадлежат на Московската патриаршия?

Защо всички висши чинове в украинската полиция, армия и СБУ са окачени с ордени и медали от тази без съмнение враждебна към Украйна конфесия?

Това е нашият парадокс. Той е резултат от нашата ялова, слугинажна политика през всички години на независимостта.

Това е реална заплаха за националната ни сигурност.

Московската Църква е пропагандист на «руския мир», противник на украинската независимост, възпитател на антиукраински бойци, вербовчик на нашите държавни служители и политици.

Затова Томосът, получен от Православната Църква на Украйна, е голямо постижение. Сега отдръпването на украинските православни от враждебната московска конфесия е въпрос на време. При компетентна държавна политика за противодействие на руското влияние във всичките му форми и проявления.

Московската патриаршия, без да го желае, сама допринася за собствената си дискредитация. Лаврите и монастирите, пълни с охранители-бандити, преоблечени като монаси, направо си чакат да бъдат добре претърсени. Техните Митрополити и Епископи произнасят откровени глупости и обиди срещу украинците. Вероятно се страхуват и притесняват – нервите им не издържат. Един скорошен пример –  глупавите, пренебрежителни изявления на архиепископа, ректора на Православната семинария срещу Украинската Галицка партия, защото членовете на партията се осмелили да агитират близо до Почаевската Лавра за календарно-църковна разлъка с Москва.

Относно Московската Патриаршия, както и във всеки друг случай, се изисква предпазливост и обективност. Струва си да помним, че в Украйна сред техните духовници и вярващи има много добри и искрени християни. Богословите твърдят, че там има и много ценни научни постижения. Тези хора и тези постижения са украински, ние трябва да ги запазим.

Друг сериозен удар върху московския религиозен монопол бе посещението на президента при Римския папа. А поканата към Папата да посети Украйна свидетелства за авторитета на най-голямата ни католическа конфесия – УГКЦ.Всички ние трябва да работим, за да променим манталитета на украинските православни, зомбирани от Московската Църква. Трябва да ги разберем и да не ги унижаваме, а да им помагаме. Да разбираме, че напускането на московската конфесия е не по-малко трудно от преминаването към украински език. Навици, възпитание, зомбиране със святост, елитарност, мисия – то държи с клещи ума и душата.

Най-добрата агитация за украинския формат е ежедневната демонстрация на собственото ни висококултурно, интелектуално и морално ниво.


DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal