Митрополит Иларион Алфеев се срещна и със Сръбския Патриарх Ириней

Скъпи читатели, имаме една лека закачка към вас: Кой е Патриархът на снимката?

Превод: Александър Иванов
Митрополит Иларион Алфеев пристигна в Белград на 17 февруари 2020 около обяд и беше посрещнат на летището от Бачкия Епископ г-н Ириней и Крушевацкия Епископ г-н Давид, както ви съобщихме от Doxologia INFONEWS по-рано. Той се срещна с няколко министри от сръбското правителство, но беше публикувана само срещата с министъра на иновациите и на технологичното развитие г-н Ненад Попович.
По-късно същия ден той се срещна и със Сръбския Патриарх г-н г-н Ириней в присъствието на Бачкия Епископ г-н Ириней.
Председателят на Отдела за външни църковни отношения на Московската Патриаршия Волоколамския Митрополит г-н Иларион Алфеев беше приет топлосърдечно както от Патриарх Ириней, така и от членовете на Свещения Синод на Сръбската Църква.
Според предоставената официална информация Митрополит Иларион Алфеев и Патриарх Ириней са обсъдили помежду си различни въпроси, които засягат предстоящото посещение на Московския Патриарх г-н г-н Кирил Гундяев в Сърбия.
Източник: ΡΟΜΦΑΙΑ
 
Коментар: Doxologia INFONEWS
 
Митрополит Иларион Алфеев тези дни ще разгърне целия си ченгеджийски потенциал за вербуване на Епископи от Сръбската Църква, от Българската Църква и от Румънската Църква, както и някои сръбски политици със сериозни позиции в Сърбия. Целта е да се привлекат повече съюзници на страната на Русия и нейната Църква, които водят открита война срещу Майката Църква, т.е. и срещу Православната Църква като цяло. Всеки, който се поддаде на московския шантаж със сигурност ще бъде от губещите в тяхната мръсна, хибридна и подмолна война, която водят срещу Христовата Църква. Ясно е, че те ще са губещи. Никой не може да спечели война, която се води срещу Бога и Неговата Църква. Част от репертоара на Московската Патриаршия за шантаж, влияние и манипулация на общественото мнение са купените медии (светски и църковни) в диоцезите на поместните Църкви, купените Епископи, купените богослови, купените общественици и пр, които са готови на всичко само и само да пропагандират руските интереси, идеология и манипулации.
Според наши източници в Сръбската Патриаршия разговорите между руския гост и сръбския домакин този път са били много експанзивни и интересни. Митрополит Иларион Алфеев неколкократно е повторил на Патриарх Ириней, че той задължително трябва да отиде на Съвещанието на Предстоятелите в Аман. Дори Иларион Алфеев близо половин час е настройвал Патриарха срещу личността на Вселенския Патриарх, обвинявайки САЩ и Вселенската Патриаршия, че са били причината за създаването на Закона за свободата на вероизповеданията в Черна Гора. Патриарх Ириней му напомнил, че именно Вселенската Патриаршия и лично Вселенският Патриарх г-н г-н Вартоломей, заедно с Архиепископа на Америка г-н Елпидофор са основната причина за някои отстъпки, които е готово да направи черногорското правителство в Закона за свободата на вероизповеданията. Разбира се това, ще се случаи, освен ако не се провали всичко, заради руската намеса (виж туктук 2 и тук 3). Сръбският Патриарх е заявил, че не желае конфронтация с Майката Църква, поради много причини, но от друга страна – се притеснява Вселенският Патриарх да не издаде Томос за автокефалия на схизматичната „Черногорска Православна Църква“ нещо, което Вселенският Патриарх неколкократно заяви, че няма да направи. Тези му притеснения са следствие на инсинуациите на Москва, която цели раздори и конфронтации между поместните Църкви и Майката Църква. Единственото, което заяви Вселенският Патриарх е, че ще издаде Томос за автокефалия за Църквата в Северна Македония, но след като Сръбската Църква вдигне наложената ѝ схизма. В притискането на Сръбския Патриарх е участвал както се предполага и Бачкият Епископ Ириней. Сръбският Патриарх е поставен в много трудно положение. А дали ще замине за Аман, или ще изпрати делегация за там, предстои да разберем. Това със сигурност ще разберем или по време на престоя на Митрополит Иларион Алфеев в Белград, или веднага след като замине за Москва.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal