Митрополит Иларион Алфеев е в Белград, за да сее омраза и разделения между сърбите и черногорците по църковния проблем

Автор: Doxologia INFONEWS
Превод: Йордан Георгиев
Волоколамският Митрополит г-н Иларион Алфеев, известен като хулителя на всичко пристигна на 17 февруари 2020 в Белград с благословията на Московския Патриарх г-н г-н Кирил Гундяев и по „покана“ на Сръбския Патриарх г-н г-н Ириней. Митрополит Иларион Алфеев е председател на секуларния Отдел за външни църковни отношения (ОВЦО) на Московската Патриаршия.
На летището беше посрещнат от Бачкия Епископ г-н Ириней (руски агент в Сръбската Църква)  и Крушевацкия Епископ г-н Давид от Сръбската Патриаршия.
Програмата на Иларион Алфеев в Белград включва посещение на храма на Свети Сава в Белград, който се строи с руски пари, където ще бъде представен и сръбския превод на неговия труд «В какво вярват православните християни?». След това ще проведе беседа в Богословския факултет на Белградския университет на тема: «Православното божествено почитание като училище по богословие и по размишление за Бога».
Митрополит Иларион Алфеев беше придружен от г-н А. Хосев, служител в ОВЦО и иподякон Вячеслав Ли, както ни осведомява romfea.gr.
След като беше посрещнат от църковната сръбска делегация след това Митрополит Иларион Алфеев се срещна с Министъра на иновациите и на технологичното развие на Сърбия г-н Ненад Попович.

Попович и Митрополит Иларион: Законът е насочен срещу Сръбската Православна Църква от същата ръка, която управлява събитията в Украйна и Черна гора

Министърът на иновациите и технологичното развитие Ненад Попович се срещна с председателя на Отдела за външни църковни отношения (ОВЦО) на Московската патриаршия, Волоколамския Митрополит Иларион, който подчерта по този повод, че сръбският народ и неговите светини в Черна гора са дълбоко застрашени от приемането на противоречивия Закон за свободата на вероизповеданията.
Попович подчерта, че зад приемането на Закона за свободата на вероизповеданията  стоят дълбоки политически причини. И хората с мирни протести, които са ръководени разумно от Митрополит Амфилохий заедно с другите епископи, духовенство и монаси,  защитават своята вяра, своите светини и своята идентичност.
«Този народ никога няма да приеме да бъде лишен от своята Църква и своите вековни светини и да го притиска със сила и заплахи във някаква лъжлива държавна църква по волята на сегашния наистина богоборчески комунистически режим», каза Попович.
«Митрополит Иларион Алфеев  отбеляза, че този Закон за свободата на вероизповеданията е насочен срещу интересите на Сръбската Православна Църква. Той припомни, че противоречивият Закон дава възможност на държавата да отчуждава църковна собственост, което е недопустимо. Той подчерта, че има сходство на ситуацията в Черна Гора с последните събития в Украйна, където режимите, които под предлог създават национални Църкви, осъществяват гонение срещу канонически признатите Сръбска и Руска Църква». Иларион Алфеев продължава да налива масло в огъня, да сее омраза и разделение, казвайки «очевидно е, че същата ръка контролира тези събития, и ние говорим за един и същ сценарий», се отбелязва в прессъобщението на Министъра според tass.ru.
Според Иларион Алфеев сръбският и руският народ са единствените, които наистина са запазили своята независимост, свобода и силата на православната вяра, според информацията на in4s.net.
­Докато Вселенската Патриаршия прави всичко възможно да потуши конфронтацията и напрежението между черногорските власти и Черногорската Митрополия (виж тук; тук 2 и тук 3), то Московската Патриаршия налива буквално масло в огъня и създава обстановка на омраза и ненавист в Черна Гора с цел дестабилизация на тази страна. Преди време нейният пряк началник Кремъл се опита да направи преврат в Черна Гора, но без успех. А думите, изказани от министър Попович, който нарича демократичните власти в Черна Гора „богоборчески комунистически режим“, биха се обърнали като бумеранг срещу Сърбия и Сръбската Църква. Иларион Алфеев и някои сръбски политически дейци със своите действия и изказвания биха създали сериозни предпоставки за консолидирането на черногорския народ, който може да поиска своя Църква. А черногорците поискат ли това, сърбите трябва да бъдат сигурни, че тогава наистина може църковните сръбски дейци в Черна Гора да бъдат изгонени завинаги оттам. Затова сърбите и Свещеният Синод на Сръбската Църква в никакъв случай не трябва да се поддават да руските провокации и шантаж.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal