Митрополитът на Галия г-н Емануил е в Саудитска АрабияПревод: Йордан Георгиев

Митрополитът на Галия г-н Емануил (Вселенска Патриаршия) се намира в Саудистка Арабия след поканата на краля на Саудитска Арабия Негово Величество г-н г-н Салман бин Абдулазис Ал Сауд. Той отива там и с благословението на Негово Божествено Всесветейшество Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей. Кралство Саудитска Арабия председателства към този момент Управителния съвет на Международната междурелигиозна организация KAICIID, след скорошния избор за нов председател на организацията.

Митрополит Емануил беше приет и посрещнат в Риад, столицата на Кралството от Главния секретар и личен съветник на Саудитския крал г-н Файсал бин Абдулрахман бин Муааммар.

Източник: ΡΟΜΦΑΙΑ

Коментар: Doxologia INFONEWS

Doxologia INFONEWS научи, че Негово Високопреосвещенство г-н Емануил в личен разговор с г-н Файсал бин Абдулрахман е поставил въпроса за спазването на човешките и религиозните права на всички поданици на Кралството, въпреки че Саудитска Арабия не е подписала Международната харта за правата на човека. Митрополит Емануил по-конкретно е посъветвал своя събеседник да спрат с преследването на християните в Кралството, които също имат право свободно да изповядват своята религия. Посещението на каквито и да е други религиозни лидери в Саудитска Арабия, различни от сунитски или уахабитски е трудно и става след специална покана. 

Важно е да припомним, че над 38% от населението на Саудитска Арабия са чужденци, сред които има много християни, хиндуисти, будисти и представители на други религиозни общности. Саудитска Арабия се намира в диоцеза на Йерусалимската Патриаршия, заедно с Йемен и Оман.

След тази среща може би в бъдещ период ще има разрешение и за строеж на православни храмове, което е историческо постижение. Затова ще съдейства и Негово Божествено Всесветейшество Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей, който е много уважаван в уахабитското Саудитско кралство. В момента по-конкретно православните християни се черкуват в посолствата на държавите, където има изграден параклис. В Саудитска Арабия е разпространено криптохристиянството (тайното християнство), поради известни на всички нас причини. Практикуването на криптохристиянството в Саудитска Арабия е изключително трудно и опасно.

Специално към православните талибани – това не е икуменизъм. Благодарение на едно такова посещение на православен Епископ, може би ще бъдат спасени животите на стотици жени и християни в Саудитска Арабия, които биват обезглавявани публично като всички престъпници със смъртна присъда в Саудитска Арабия. 

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal