Мило Джуканович: Черна Гора трябва да има своя Православна Църква

Превод: Йордан Георгиев
Черногорският президент г-н Мило Джуканович направи изявление пред различни медии във връзка с приключилата среща между представителите на Черногорската Митрополия към Сръбската Църква и правителството на г-н Душко Маркович.
«Черна Гора трябва да има своя Православна Църква, за да затвърди националната си идентичност и да противодейства на намесата от страна на Сърбия», това заяви президентът на Черна Γора г-н Мило Джуканович пред Agence FrancePresse (AFP).
«Сръбската Православна Църква (СПЦ) използва користна форма на манипулация, за да се внуши, че държавата иска да им отнеме Светините“ (реликви в по общ смисъл – Бел. прев.)», каза г-н Джуканович, добавяйки, че «контролираните от държавата храмове ще продължават да приемат православни вярващи».
«Това е изнудване. СПЦ се опитва да използва вярващите като инструмент за натиск върху държавата, за да се откаже от  Закона или да я принуди да капитулира. Това е абсолютно неприемливо», заяви черногорският президент, както предаде Радио Свободна Европа.
Според него Черна Гора трябва да има своя собствена Църква като начин за отстояване на националната си идентичност, 14 години след получаване на независимостта (от Сърбия – Бел. прев.).
«Ние сме водени от безспорната нужда да усъвършенстваме духовната, социалната и държавната инфраструктура, за да засилим осъзнаването на гражданите за своята национална идентичност», каза Джуканович. Той добави, че Черна гора трябва да има автокефална Православна Църква, която да обединява всички православни вярващи, «както членове на сръбската, така и членове на черногорската националност».
«Моите противници се лъжат, ако смятат, че ще им направим услуга и ще им дадем власт без избори», каза той и добави, че Черна Гора, е постигнала най-голям напредък в преговорите за членство в ЕС, продължавайки пътя на реформите.
«Мисля, че ще успеем да изпълним задълженията си и че Черна Гора ще може да се присъедини към ЕС през 2025 г.», каза той, добавяйки, че въпросът за датата на приемане в ЕС не е приоритет, а е приоритет успехът за европеизация на черногорското общество.
Източник: KOLEKTIV ME

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal