Начало » Православна Църква » Древни църкви » Древна Патриаршия на Йерусалим » Маестро Иларион Алфеев: По-скоро говорим за братско събиране в Аман, отколкото за Всеправославен събор. С концерт на маестро Иларион Алфеев (VIDEO)

Маестро Иларион Алфеев: По-скоро говорим за братско събиране в Аман, отколкото за Всеправославен събор. С концерт на маестро Иларион Алфеев (VIDEO)Автор: Doxologia INFONEWS

Председателят на Отдела за външни църковни отношения (ОВЦО) Волоколамският Митрополит Иларион Алфеев, известен като хулителя на всичко, даде интервю за RIA NOVOSTI относно предстоящата среща в Аман на 26 февруари 2020, както научаваме от orthodoxianewsagency.gr.

Митрополит Иларион Алфеев е едно от лицата на Москва, на които изобщо не трябва да се вярва, особено на произнесени от него слова в публичното пространство, които слова са част от московската пропагандна идеология.


Анекдот на деня
Иларион Алфеев: „Руската Църква не е нито вдъхновител, нито организатор на това събитие, освен това няма точна информация нито за броя, нито за състава на участниците. Колкото можем да преценим от официалната информация, много автокефални Църкви се очаква да участват в срещата“.Иларион Алфеев каза във връзка с изпратените писма от Йерусалимския Патриарх до Предстоятелите на поместните Църкви относно срещата в Аман, че „По-правилно е да говорим не за Всеправославен събор, а за една братска среща“.

За първи път чуваме, че това щяло да бъде Всеправославен събор. Разбираме, че това е желанието на г-н Алфеев, с цел да се съберат и да осъдят „съборно“ Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей. Е, няма да стане това. Но да напомним за всеки случай за лъжесъборите, свикани от папа Николай срещу Свети Фотий Велики, Патриарх Константинополски, които се обърнаха срещу неговия организатор. В двете писма на Йерусалимския Патриарх (виж туки  тук 2) се говори най-общо за братска среща, както и подобаващият отговор  от страна на Вселенския Патриарх.

На въпроса какви са целите на тази братска среща, Митрополит Иларион Алфеев отговори, че са свързани „със съхраняване единството на Църквата“.

За съжаление, факт е, че днес има много различни и сериозни разногласия между поместните Църкви. Тези различия могат да бъдат преодолени въз основа на искрен и братски диалог, както и чрез общите усилия на всички световнопризнати автокефални Църкви“, отбеляза г-н Алфеев.

В самото му изказване се вижда секуларната мисъл просто на един кремълски чиновник от Дирекция „Религия“ към Външното министерство на Руската Федерация, а не на един епископ и/или на богослов. Понятие „световнопризната Църква“ не съществува в православното канонично право и еклисиология. Ако съществуват в московското канонично право и московската еклисиология е друг въпрос.

Има поместни автокефални Църкви, които са част от Православната Църква, която е ЕДНА, СВЯТА, ВСЕЛЕНСКА И АПОСТОЛСКА, според чл. 9 от Символа на вяра. Това е правилното канонично наименование на поместните Църкви.

На най-важния въпрос относно това, кои Предстоятели са приели и кои не са приели поканата за участие в „Аманското братско събиране в любовта“, Митрополит Иларион Алфеев отговари така:

Руската Църква не е нито вдъхновител, нито организатор на това събитие, освен това няма точна информация нито за броя, нито за състава на участниците. Колкото можем да преценим от официалната информация, много автокефални Църкви се очаква да участват в срещата“.

Ех, маестро Лари, защо лъжете толкова безобразно!? От Doxologia INFONEWSмного Ви се радваме, тъй като винаги ни развеселявате с Вашата „апотеозна“ персона!


Оставете Doxologia INFONEWS да Ви помогне относно това, кои ще участват на тази среща, както и да ви преподаде няколко урока по канонично право, че да не се изразявате така сякаш ще участвате на концерт и ще дирижирате оркестъра.

Какви са тези изрази – вдъхновител, организатор, брой, състав и т.н.? Отделно, никой не Ви е задал въпроса дали Вие лично, Патриарх Кирил Гундяев и Владимир Путин стоите зад тази организация в Аман. Бяхте попитан дали знаете, кои Предстоятели са приели и кои не са приели изпратената покана от Йерусалимския Патриарх.

Мислим, че Митрополит Иларион Алфеев е сбъркал своето призвание. Много повече му приляга да бъде композитор на класическа музика и диригент на класически оркестър, отколкото като Епископ и хулител на всичко в Православната Църква.Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal