Маестро Иларион Алфеев от Аман: Срещата в Аман не може да вземе решения


Автор: Doxologia INFONEWS


Срещата в Аман не се състоя, за да взема решения, а представлява едно братско обсъждане на възникналите проблеми и намиране на начин за излизане от църковната криза“, заяви Волоколамският Митрополит Иларион Алфеев.

Разбира се, че противоканоничното сборище в Аман не може да взема решения, г-н Алфеев. Не е нужно да ни го казвате. Не е важно Вие какво казвате, а е важно какво ни казват Свещените Канони за сборището, което сте организирали и на което присъствате.

Председателят на Отдела за външни църковни отношения (ОВЦО) на Московската Патриаршия г-н Алфеев подчерта, че „срещата в Аман не може да вземе решения“.

На друго място той отбеляза и „отсъствието на много Църкви в Аман, което не прави тази среща по-малко важна“.

Някога, когато четири Църкви заявиха отказа си да участват на Синода в Крит, Патриарх Вартоломей заяви, че така или иначе решенията и текстовете на Събора нямат обвързващ характер“, допълни хулителят на всичко маестро Иларион Алфеев.

Важно е да припомним, че под давлението на Москва три поместни Църкви не отидоха на Светия и Велик Събор в Крит, за да може след това Московската Патриаршия да се оправдае с тях, защо и тя не е отишла. Второ, недопустимо е да се сравнява противоканоничното сборище в Аман с каноничния Свят и Велик Събор от о-в Крит.

Църковната криза я създадохте Вие лично, г-н Иларионе, заедно с Вашия гуру Патриарх Кирил Гундяев, вдъхновен от жаждата за власт на Вашия вожд-диктатор  Владимир Путин. 

Почти всички проблеми в Православната Църква идват от Москва през последните 500 години, г-н Маестро. Вашата тактика не проработи и този път – „създавате изкуствено проблем, на който предлагате решение“.

Има два варианта да се разрешат проблемите в Православната Църква, г-н Иларионе:

Първият, който е препоръчителен за Вас, е да се покаете публично и да се извините лично на Вселенския Патриарх, падайки на колене и целувайки ръката му за всички обиди, хули и скверни слова, които Вие лично сте произнесли по негов адрес. Това трябва да направят и 1/3 от Вашите клирици – устно, публично и на колене.

Вторият вариант, който не е благоприятен за вас, е да отпаднете окончателно от Православната Църква. Но така ще повлечете след собствения си егоизъм, безбожие и  цинизъм няколко милиона невинни вярващи православни християни, които Майката Църква никога няма да изостави. Затова бъдете мъдри в постъпките си. 

Г-н Иларионе, поради всичко изложено по-горе Ви препоръчахме по-добре да се занимавате с музика, въпреки че и в музикалните среди нещо не Ви долюбват.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal