Киевският Митрополит Епифаний: Първото ми официално посещение като Митрополит ще бъде в Гърция


Интервю на Измини Хараламбопулу за protothema.gr
Превод: Йордан Георгиев

Ваше Блаженство, какви промени настанаха с новата Автокефална Църква в Украйна, с Вашата позиция на първи ръководител, една година след провъзгласяването на автокефалията и на избора Ви за мястото на Предстоятел?

Това беше една много трудна година, но успяхме да съхраним единството. При това, след предоставянето на автокефалията от Вселенската Патриаршия, получихме признание и от други две Църкви (на Гърция и Александрийската Патриаршия), а в страната спечелихме повече последователи и повече авторитет, както и по-голяма подкрепа от украинския народ. 72% от украинците припознават себе си като православни християни, от които 52% подкрепят новата Автокефална Църква.

От този процент само 13% са с Църквата на Московската Патриаршия, която развива дейност на територията на Украйна. Това има значение, защото са се обединили три клона на Православието, които са съществували преди това. Ние бяхме различни преди Обединителния събор, дори и не комуникирахме помежду си, но в рамките на една година се обединихме и станахме една общност. Но това е само една година, което е много малко време за Църквата. Църквата е една консервативна институция и определени събития се развиват векове, но най-важното е, че сме съхранили единството, защото много хора казваха, че Църквата няма да може да успее да се укрепи, по-специално нашият северен съсед.

Автокефалията на Украинската Църква беше определена като исторически момент в смисъл, че е отделила от Русия. Как виждате новите перспективи, които се откриват?

Ние 30 години сме отдалечени от Руската Църква. Миналата година празнувахме 30 години от началото на пътя, по който е тръгнала Църквата на Украйна. Началото беше през 1989 г. През целия този период бяхме нападани от страна на Руската Църква. Сега имаме официалното признание от Вселенската Патриаршия и имаме нови възможности и перспективи.

През това време, което мина, над 600 енории влезнаха в новоучредената Църква в Украйна. Съгласно социологическите изследвания повечето украинци подкрепят новоучредената Църква. Мисията ни е да обединим всички украинци в признатата Църква на Украйна. Нашият лозунг е да изграждаме Църквата, която е отворена за всички, за да обединим всички украинци, да привлечем и тези, които казват, че са религиозни и не се черкуват. Нашата битка продължава и ще продължава, а на източната ни граница ние сме изправени пред една необявена война. Виждаме, че Русия не иска да остави Църквата, която се намира на територията на Украйна, и чрез която Църква въздейства много на украинското общество.

Много пъти виждаме и организирани действия от Москва. По тази тема се изказва и президентът Путин, докато някои Архиереи остават верни на Московската Патриаршия. Как разглеждате този проблем?

Путин свика Съвета за национална отбрана веднага след предоставянето на Автокефалията. Сега руската държава в лицето на Руската Църква прави всичко възможно, за да възпрепятства нашето развитие. Това го виждаме в действията, които стават, за да се възпрепятства признаването и от други Църкви, които сега го потвърждават. Но въпреки натиска, който упражняват, истината побеждава. Не искаме нещо непостижимо. Искаме наша независима държава и наша независима поместна автокефална Църква, както Гърция има своята Църква. Това преследваме и ние.

Завчера отново се срещнахте с държавния секретар на САЩ г-н Майк Помпео. Знам, че вече сте удостоен с награда за човешките права и защита на религиозните свободи. Притеснява ли ви въпросът за нарушаването на религиозните свободи? Можете ли да ни разкажете нещо повече за тази среща?

Вече имам история с г-н Помпео. През октомври 2019, когато отидох в САЩ се срещнах с него, а сега имах отново среща с него. САЩ подкрепят териториалната цялост на Украйна, потвърждава се и това, че те заявяват, че защитават човешките права в цяла Украйна и по-специално в Крим, както и в окупираната част на Донбас. Виждаме не само нарушаване на човешките права, но пълното отстраняване на Църквата на Украйна от тази част на Украйна. Европа и Америка могат да въздействат чрез налагането на санкции.

Основно всеки православен украинец има правото да избере Църквата, която ще последва. Съгласно Конституцията всеки може да избере към кой религиозен център принадлежи.

Русия се признава като страна агресор. Следователно, съгласно нашето законодателство т.нар. „Украинска Православна Църква“ към Московската Патриаршия (РПЦ в Украйна – Бел. прев.), за да извършва някаква дейност на нашата територия тя трябва да промени наименованието си, да промени юридическия си статут, тъй като религиозният ѝ център е в Москва.

Затова Помпео подчерта и поздрави Украйна и нейния президент за признаването от страна на Еладската Църква и Александрийската Патриаршия, както и за това, че (президентът) се противопоставя на вмешателството на Русия. Той каза, че Америка ще положи усилия да се противопостави на това вмешателство на Русия във вътрешноцърковните въпроси на Украйна. За нас сега е решаваща помощ на нашите западни партньори, понеже Църквата подкрепя пътя на Украйна към Европейския съюз и НАТО.

Вселенският Патриарх определи автокефалията на Църквата на Украйна като справедливо искане, а  и  Еладската Църква призна автокефалията. Някои поместни Църкви се колебаят да предприемат такива действия. Какво е посланието, което ще изпратите към тези Църкви? Мислите ли, че това, което правят, е насочено срещу Вас или оспорват правото на Вселенския Патриарх да предоставя автокефалия?

Това е привилегия (прерогатив) на Вселенския Патриарх Вартоломей да предоставя автокефалия. Исторически Украйна е канонична територия на Вселенската Патриаршия. Вселенският Патриарх упражни това право, както неговите предшественици са го направили в полза на други Църкви, предоставяйки автокефалия на Църквите на Гърция, на България, на Румъния, на Сърбия, на Грузия и на Русия. Ако поместните Църкви, на които е предоставена автокефалия от Вселенската Патриаршия, откажат да признаят автокефалията на нашата Православна Църква в Украйна (ПЦУ), това ще означава, че следователно те отричат и своята автокефалия, която им е предоставена по същите причини и по същата процедура.

Малко време мина и вече две Църкви ни признаха. Чакаме да ни признаят, освен Еладската Църква и Александрийската Патриаршия, и други Църкви през следващите години. Чакаме още две Църкви да ни признаят. Въпрос на време е. Истината побеждава.

Какво изпитвате към Митрополит Онуфрий?

Онуфрий е Митрополит на Руската Църква, той е част от Руската Църква. Но съгласно годишния алманах на Вселенската Патриаршия за 2019 г. е отбелязан като Митрополит в Киев. Не сме срещу него, нямаме против на територията на Украйна да съществува Руска Църква, но да бъде представена под формата на Митрополия или Екзархия (към Православната Църква в Украйна – Бел. прев.). Руснаците, които живеят в Украйна, имат правото да се черкуват. Ние винаги подкрепяме това, което се случва, но да се случва въз основа на любовта, понеже на финалната права ще се обединим в една Църква, за да преодолеем пропастта между нас.

Какво послание изпращате към вярващите, които все още не са станали членове на новата Автокефална Църква?

Нашият лозунг е, че вратите на Църквата и на нашите сърца са отворени за всички.

Говорите безпогрешно гръцки език, занимавали сте се с публицистика във духовни печатни издания и уебсайтове в Гърция и Украйна. Искате ли да ни разкажете нещо повече?

Не говоря отлично гръцки език. За известно време се занимавах с журналистика, когато завърших Академията. Следвах в различни богословски учреждения. Бил съм част от Съюза на журналистите в Украйна, секретар на печата в една Епархия. В свещеническото училище, но и по време на  семестриалното ми следване в Атина, първо научих старогръцки език и малко по малко сам научих новогръцки език. За нас Гърция е много близка страна. Следователно не е учудващо, че първата Църква, която ни призна е Еладската Църква, за което сме благодарни на Архиепископ Йероним и на Йерархията на Еладската Църква. Надявам се по-скоро в рамките на тази година да направя и първото си официално посещение в Гърция.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal