Киевският Митрополит Епифаний: Въпрос на време е още две Църкви да признаят Православната Църква в Украйна


Превод: Александър Иванов

Митрополитът на Киев и на цяла Украйна г-н г-н Епифаний заяви, че „истината ще победи“ и че още две поместни Църкви ще признаят автокефалията на Православната Църква в Украйна (ПЦУ). Това съобщава Orthodox Times.

В интервю за Πρώτο Θέμα той подчертава, че „Вселенският Патриарх има право да предоставя автокефалия. Исторически погледнато, Украйна е канонична територия на Вселенската Патриаршия. Вселенският Патриарх г-н г-н Вартоломей  упражни това право също както са го направили и неговите предшественици, предоставяйки автокефалия на Православната Църква в Гърция, България, Румъния, Сърбия, Грузия и Русия. Ако поместните Църкви, на които е предоставена автокефалия от Вселенската Патриаршия, откажат да признаят автокефалията на нашата Православна Църква в Украйна (ПЦУ), това ще означава, че следователно те отричат и своята автокефалия, която им е предоставена по същите причини и по същата процедура.

Митрополит Епифаний също спомена и за това как Московската Патриаршия се отнася към автокефалната Православна Църква в Украйна: „Руската държава чрез Църквата в Русия прави всичко възможно, за да попречи на напредването на този процес. Въпреки това истината ще победи в крайна сметка.

По случай първата годишнина от интронизирането на Киевския Митрополит Епифаний той подчерта, че вече 600 енории са се присъединили към новата поместна Църква. Основната цел на Църквата е „да обединим всички украинци, да привлечем и тези, които казват, че са религиозни и не се черкуват. Нашата битка продължава и ще продължава, а на източната ни граница ние сме изправени пред една необявена война.

Той добави, че в съответствие със закона Русия се счита за агресор и следователно „т.нар. „Украинска Православна Църква“ към Московската Патриаршия (РПЦ в Украйна – Бел. прев.), за да извършва някаква дейност на нашата територия тя трябва да промени наименованието си, да промени юридическия си статут, тъй като религиозния ѝ център е в Москва.

Г-н г-н Епифаний също така поясни, че са съгласни „на територията на Украйна да съществува Руска Църква, но да бъде представена под формата на Митрополия или Екзархия (към Православната Църква на Украйна – Бел. прев.). Руснаците, които живеят в Украйна имат правото да се черкуват. .


Може да прочетете цялото интервю на български език, което e публикувано в Doxologia INFONEWS тук.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal