Начало » Православна Църква » Нови поместни църкви » Православна Църква на Русия » Руска Църква в Украйна (РПЦвУ/бивша УПЦ-МП) » ИЗВЪНРЕДНО 18+: Две нападения срещу свещеници от ПЦУ само през последното денонощие. Пострадалите подозират, че нападателите им са изпратени от РПЦ в Украйна

ИЗВЪНРЕДНО 18+: Две нападения срещу свещеници от ПЦУ само през последното денонощие. Пострадалите подозират, че нападателите им са изпратени от РПЦ в Украйна


Превод: Соня Димитрова

В нощта срещу 16 февруари в село Овадне, Володимир-Волински район изгоря автомобил Volkswagen T4. Превозното средство е собственост на свещеника от Православната Църква в Украйна (ПЦУ) Серхий Мисан. Свещеникът предполага, че вероятно става дума за палеж, свързан със събитията и конфликтите в село Сусвал, съобщава изданието Буг.


Серхий Мисан е настоятел на храма в село Овадне, както и на енорията на ПЦУ в село Сусвал. От една година в селото не спират конфликтите между енориашите на ПЦУ и Руската Православна Църква в Украйна (РПЦвУ) около храма в село Сусвал. Отец Серхий многократно е бил заплашван, затова той подозира, че автомобилът му е бил запален именно заради религиозния конфликт.


«Нищо друго не ми идва на ум, освен че това има нещо общо с църквата, това вероятно е последното конкретно предупреждение…» – счита Мисан.
«Страшно е, вече трябва да замисля, да се обърна към органите на реда за някаква защита за мен. И не толкова за мен, колкото за жена ми и малолетните ми деца … Как може да се живее в Украйна в днешно време, когато правят такива неща до самата ти къща? Можеха да изгорят и гаража и къщата. Как мога да дам обяснение за такива действия на човек и свещеник … Не може да се правят такива неща, но хората ги правят за сплашване. Там има четиридесет души заедно със свещениците (РПЦвУ – Бел. Буг), всеки път заплашват с думи … но Бог Отец ще постави всичко на мястото си и всичко ще бъде наред» – заяви свещеникът.

Волинското издание припомня, че последният конфликт в храма в Сусвали се случва вечерта на 14 февруари. Тогава някой скъсва или срязва катинарите, които полицията окачва на 31 януари, счупени са и печатите на вратата.
Според настоятеля на енорията на ПЦУ Серхий Мисан, на 14 февруари, когато той пристига в храма в Сусвал, «катинарите бяха махнати, аз влязох в църквата и ние бяхме там с енориашите ми, докато началникът на полицията не ни помоли да напуснем. Сега църквата е запечатана».

Същата вечер, казва Серхий Мисан, енориашите от ПЦУ са чули да заплашват свещеника с палеж.


Хората в Сусвал споделят, че не знаят на кого да вярват и казват, че не разбират защо въпросът за това кой е собственик на храма трябва да се решава в съда, щом имат всички документи. Отбелязват, че са чували заплахи, но не съобщават имена, защото се страхуват, че може да са «следващите».


***

Сутринта на 16 февруари на 550 км източно от Сусвал, в село Припутни, Ичняски район, Чернигивска област, неизвестни лица пребиха свещеника от ПЦУ отец Леонтий (Пустовойта), назначен за настоятел на местната църква, след като енорията преминава от РПЦвУ към ПЦУ.
Както съобщава деецът за църковна независимост Ростислав Мартинюк пред Новинарня «отец Леонтий пристига в църквата, предадена с решение на съда на ПЦУ, за да отслужи редовно богослужение. В присъствието на московски свещеник отец Леонтий е нападнат от бандити, които му причиняват средни телесни травми.»


Мартинюк добавя, че отец Леонтий е бит пред църквата пред очите на свещеник от РПЦ в Украйна. «Сега раните на отец Леонтий са зашити и той е готов да се противопостави на московските бандити. Под подозрение за организирането на бандитското нападение е нижински бизнесмен – фанатик на РПЦ, духовен син на Епископа на Московската патриаршия Климент (Олег) Вечеря» – написа Мартинюк в социалната мрежа, имайки предвид неназован привърженик на Нижинския и Прилуцки Митрополит на РПЦ в Украйна Климент.

Според него, няколко дни преди нападението, след окончателното решение на съда да предаде храма в Припутни на ПЦУ според волята на местната църковна общност, хората в селото забелязали скъп джип.


«Хората свидетелстват, че бандитите са били докарани в Припутни два дена преди това и те са живяли при отлъчения от енорията московски свещеник» – отбелязва общественият деец.

Самият отец Леонтий (със светско име Леонид Иванович Пустовойт) казва във видео, че общността в Припутни вече е регистрирана в Поместната църква, «имаме всички юридически документи, но не можем да влезем в храма». Представителите на УПЦ-МП (РПЦвУ) заедно с криминални елементи възпрепятстват решението на местната общност, казва свещеникът.

Според свещеника той не се е опитвал да нахлуе в храма, само е искал да изпълни законовите процедури, но е бил пребит на стъпалата на църквата.

«Можете да видите следите от тяхната «любов към Христос» на лицето ми» – казва о. Леонтий и показва раните и синините по лицето си.


Мартинюк още припомня, че преди месец в Нижин на събрание на Московския епископат начело с ръководителя на РПЦвУ Онуфрий (Березовски), «са извършени богохулни действия за «освещаване» на лице, за което сайтът Миротворец посочва, че това е активен колаборант в Крим, бандит на име Константин Чернишов. Всичко това беше организирано отново от Олег Вечеря, епископ на РПЦ в Нижин».

«Сега гражданинът Вечеря активно посещава южните райони на Чернихивски регион, като засилва пропагандата за «руски мир» и нетърпимостта към каноничните православни християни» – отбелязва Мартинюк и добавя, че във вторник «чакат» Климент (Вечеря) в Бахмач.

«Ситуацията в Чернихивска област умишлено се клати от агентурата на РПЦ и приближените до нея криминални елементи. Нападението в Припутни е червената линия, след която трябва да настъпи наказание за религиозен екстремизъм» – подчертава Ростислав Мартинюк.


Във Facebook той публикува извлечениеот държавния регистър за регистрацията на енорията «Рождество Богородично» в Припутни.

Конфронтацията около храма в село Припутни продължава от 2019 г., като на няколко пъти се стига до сблъсъци между привържениците на Руската Църква в Украйна и автокефалната Православна Църква в Украйна.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal