ИЗВЪНРЕДНО: Румънската Патриаршия ще изпрати представители в Аман, но без Патриарх Даниил


Превод: Йордан Георгиев

Румънската Църква реши да изпрати свои представители на т.нар. „братско събиране в любовта“, което организира Йерусалимският Патриарх Теофил III под руски натиск. Съгласно комюникето на пресслужбата на Румънската Патриаршия това Съвещание тя не го признава като „Съвещание на Предстоятелите“, а като братско съвещание за обсъждане на проблемите, които са възникнали относно украинския въпрос.

В същото съобщение се отбелязва, че Румънската Патриаршия «…се съгласява с предоставянето на автокефалия за цялата Православна Църква в Украйна (а не само на една част), но това може да се случи само с разбирането между Вселенския Патриарх, Московския Патриарх и с всеправославен консенсус» (виж цялото комюнике).

До този момент Румънската Патриаршия не е обявила състава на нейната делегация за Съвещанието в Аман, което по всяка вероятност ще се състои между 25 и 27 февруари. Единственото сигурно е, че Патриарх Даниил няма да отиде на тази среща.

До този момент мнозинството от поместните Православни Църкви са отговорили отрицателно на поканата на Йерусалимския Патриарх Теофил, който въпреки острата загриженост, която предизвика със своята инициатива, изглежда, че си остава на своето.

Източник: ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO

Коментар: Doxologia INFONEWS

Така се получава, когато позволяваш да бъдеш изнудван и заплашван за каноничната аномалия в Молдова. Но нека да не забравят и от Румънската Патриаршия, и от Московската Патриаршия, че нито една от двете нито има каноничен документ за този диоцез, нито и канонично пребивават там. Това, че Вселенският Патриарх си затваря очите за тази аномалия, която става там, не означава Москва и Букурещ да си мислят, че някак си са уредили нещо с подписването на един документ. Двама се карат, накрая третият ще спечели – Вселенската Патриаршия.

Патриарх Даниил си мисли, че постъпва мъдро като не отива на това Съвещание, а изпраща делегация. Отделно това, което е съчинила Румънската Патриаршия в своето комюнике като уж не признава тази среща за Съвещание, ще ѝ изиграе лоша шега. Досега никой в историята на Църквата не е успял да преметне Вселенската Патриаршия. Всеки, който се е опитвал, винаги е бил губещ.

И отново повтаряме от Doxologia INFONEWS, че и полетът от Букурещ за Аман също минава през Константинопол… Нашите редовни читатели знаят, какво имаме предвид. Въпреки всичко се вижда, че те подкрепят автокефалията в Украйна, макар да имат плахи и леки съображения по някои въпроси. Факт е, че Патриарх Даниил няма да отиде на тази среща-сборище, а ще изпрати само свои доверени представители. Дали румънците паднаха в капана, или се оказаха най-далновидни от всички, предстои скоро да разберем?

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal