ИЗВЪНРЕДНО: Говорителят на ПЦУ разтърси Московската Патриаршия със свое изказване


Превод: Соня Димитрова

Патриархът на Московската Патриаршия Кирил (Гундяев) вече никога няма да може да посети Украйна, тъй като той носи своя дял от отговорност за смъртта на десетки хиляди украинци в руско-украинската война. Това заяви на 07 февруари 2020 г. в интервю с украинската журналистка Соня Кошкина Черниговският Архиепископ г-н Евстратий (Зоря), говорител на Православната Църква в Украйна (ПЦУ) и заместник-ръководител на Отдела за външни църковни отношения при ПЦУ.

«Той не може да дойде тук. Не само защото е такъв религиозен водач и заема такава позиция, но той е чиновник в руското Правителство, който се охранява от Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Руската Федерация. И е невъзможно да си представим, че ФСБ на РФ ще дойде тук и ще осигурява охраната на Кирил според всичките протоколи, както те винаги го правят по време на посещения в чужбина» – заяви Архиепископ Евстратий.

Той си спомни как Кирил е идвал в Украйна по времето на експрезидента Виктор Янукович. «Помня много добре как го съпровождаше автобус с военни, въоръжени с автомати. Микробусът излизаше от Лаврата. Аз живеех срещу Лаврата и видях от прозорците когато излизаше кортежът и микробусът с отворени врати, в който седяха въоръжени хора. Това беше по времето на Янукович. Ако те са се страхували толкова много тогава…» – подчерта Архиепископът от ПЦУ.

«Докато Московският Патриарх не бъде готов да дойде тук с думите «прощаваме и молим за прошка»; докато той не бъде готов да дойде до стената на Михайловския [Монастир] и да застане на поне едно коляно пред загиналите, както някога го направи Вили Бранд във Варшава, когато беше канцлер на Германия и когато за пръв път пристигна като държавен глава след края на Втората световна война, Московският Патриарх няма какво да прави тук. Още повече от църковна гледна точка, докато той не е готов да признае ПЦУ като поместна Православна Църква.» – завърши Архиепископът.


* Заглавието е на Doxologia INFONEWS. Оригиналното заглавие на статията е „Патриарх Кирил (Гундяев) вече никога няма да може да дойде в Украйна, заяви говорителят на ПЦУ“.


Източник: Credo.Press

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal