ИЗВЪНРЕДНО: Български Митрополити русофили притискат Патриарх Неофит да участва на Съвещанието на Предстоятелите в Аман


Автор: Doxologia INFONEWS

(Обновено в 17:16 ч. на 18.02.2020)

Днес от свои източници Doxologia INFONEWS научи, че между трима и петима Митрополити от Синода на Църквата в България, по заповед на Москва, искат да притиснат Българския Патриарх г-н г-н Неофит да замине за Аман на Съвещанието на Предстоятелите (свикано под натиска на Москва), на което Съвещание повечето Предстоятели на Поместни Църкви няма да присъстват, а вчера беше публикувано официалното писмо на Грузинския Патриарх до Йерусалимския Патриарх, в което Патриарх Илия ΙΙ отказва да участва на това Съвещание. Ако Патриарх Неофит не се съгласи да отиде на Съвещанието, тройката Митрополити ще се опитат да го убедят да изпрати делегация – и то точно някой от тази групичка. Всичко това се случва след като вчера, късно вечерта на 17 февруари 2020 г., Видинският Митрополит Даниил е посетил Белград (за пореден път без знанието на Патриарха и Свещения Синод на Православната Църква в България), за да получи инструкции от своя началник г-н Иларион Алфеев, който пък вчера пристигна в Белград да оказва натиск и шантажна Църквата в Сърбия, а индиректно и на Църквата в България. Тъй като Митрополит Иларион Алфеев вече не може да дойде така лесно в България да упражнява натиск, защото е компрометиран, затова най-податливият от всичките – Даниил Видински – отскочи до Белград. Разстоянието между Видин и Белград не е чак толкова голямо. А Видинският Митрополит си мисли, че никой няма да разбере, че ще отиде в Белград, за да получи инструкции от Иларион Алфеев.

Кои Митрополити участват в натиска?

Със сигурност те са Видинският Митрополит г-н Даниил (не е присъствал лично, но е наясно с всичко), Ловчанският Митрополит г-н Гавриил и Варненският Митрополит г-н Йоан, на когото руснаците са обещали да стане Патриарх (при положение, че имаме жив Патриарх), но ние от Doxologia INFONEWS го уверяваме, че той никога няма да стане Патриарх, така също и Ловчанският Митрополит г-н Гавриил никога няма да усети патриаршеското було на главата си.

(Обновено в 14:41ч. на 18.02.2020)

Останалите двама Митрополити, които съучастват в натиска заедно с горните трима, по наша информация не са московски агенти, но за съжаление са податливи от време на време на такъв натиск и внушения… Това са Неврокопският Митрополит г-н Серафим и Врачанският Митрополит г-н Григорий. Даниил Видински, Серафим Неврокопски и Григорий Врачански са духовни братя и духовни чеда на покойния Неврокопски Митрополит Натанаил. Ще се радваме, ако те преосмислят своята позиция по въпроса, като не подкрепят горепосочената тройка Митрополити-русофили. Всеки човек може да бъде подведен, но това е изключително сериозен въпрос, при който емоциите и близките духовни връзки не би трябвало да бъдат решаващи, а здравият разум, любовта и каноничното право. 

Искрено вярваме, че Митрополит Серафим Неврокопски и Митрополит Григорий Врачански ще се опитат да повлияят положително на своя събрат Даниил Видински, избавяйки го от русофилията и зависимостите от Москва, а не обратното.

Надяваме се, че Българският Патриарх няма да се поддаде на този натиск. А ако тези трима Митрополити продължават със същото поведение и дух да разпространяват руските болшевишки интереси в Църквата в България, отвращавайки милиони български граждани, то в крайна сметка най-добре ще бъде да си подадат оставките като Митрополити и да изживеят старините си в някоя руска Свещена Обител в най-северната част на Сибир, така че да усетят истинската любов, която Русия изпитва към тях.

За пореден път Видинският Митрополит Даниил отново си прави каквото си иска без знанието на Патриарха и Синода. Спомняте си охулващите Вселенския Патриарх Вартоломей писма, които г-н Даниил разпрати без знанието на Патриарха и Синода (виж туктуктук и тук). Какво прави този път г-н Даниил в Белград на среща с Митрополит Иларион Алфеев, при положение, че повечето Митрополити и Епископи в Православната Църква избягват срещи с тази персона, за да не скандализират своите поместни Църкви!

Нека припомним, че в края на миналата година г-н Иларион Алфеев настояваше да се срещне с целия Свещен Синод на Църквата в България, но му отказаха и затова реши да изнесе лекция във Великотърновския университет.

(Обновено в 13:56 ч. на 18 февруари 2020)

В крайна сметка, Патриархът няма да отиде на това Съвещание, както и Синодът най-вероятно няма да изпрати никого в Аман. Слава Богу!

Натискът върху Патриарха и Синода като цяло от страна на тези русофили–Митрополити (2+1) и двамата, подкрепящи ги е бил много жесток, но са надделели мъдростта на Патриарха и мнозинството от разумните Митрополити. 

Άξιος! Достоен!

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal