ЕКСКЛУЗИВНО: Представители на руските власти и граждански активисти нарекоха идеята на Московския Патриарх Кирил „да се впише Бог в Конституцията“ – „несъстоятелна“


Превод: Соня Димитрова

На 1 февруари 2020 г. в интервю за радио «Говорит Москва»първият заместник-председател на Комитета на Държавната дума за държавно строителство и законодателство Юрий Напсо нарече инициативата на Московския Патриарх Кирил Гундяев за вписването на Бога в Конституцията на Руската Федерация (виж тук) – «несъстоятелна». В този ден на отбелязването на 11-та годишнина от интронизацията си, на трапеза в Храма на Христос Спасител, г-н Кирил (Гундяев) неочаквано заяви, че Бог е «възвишена идея, която формира морала: както личния, така и обществения, и политическия». Според него това е достатъчно, за да бъде включена такава «идея» в Конституцията на Руската Федерация.

Според депутата Юрий Напсо, в случай на сериозно отношение към «идеята» на Патриарха «ще започнат … излишни междуконфесионални спорове, обиди. Мюсюлманите се покланят на Аллах, езичниците почитат камъка, водата и огъня, атеистите изобщо не се покланят на никого. После всеки ще се опита да внесе това в Конституцията», – каза той.

«Генът на политическия аскетизъм не е вграден в Православието» – така коментира «идеята» на Патриарха (Кирил) протодякон Андрей Кураев в ефира на НСН. „Нашите Епископи могат да се откажат от кренвиршите, от сексуалната радост. Но когато се появява възможността да вземат още едно парче власт над хората, те никога не се отказват».

Политикът Дмитрий Гудков също разкритикува инициативата на Патриарха като заяви, че «в Конституцията не може да има нито Яхве, нито Аллах, нито Буда, нито дори Летящо Макаронено Чудовище». «Конституцията е гаранция за правата на гражданите. Не ангелите, джиновете или бодхисатва. Ако въведете Бог, пробивате дупка в Основния закон, чрез която ще изтичат правата на човека. И тази дупка няма да бъде запушена от никакъв върховен управник» – написа Гудков в своя Telegram-канал.

Лидерът на група «Ленинград» Сергей Шнуров отговори на предложението на Патриарха традиционно в поетична форма: «Темата може да се окаже остра. До последната запетая, всички ще започнат един с друг с…ться [да се карат]. Атеистите на клада!»

Освен поправките на президента към 22 член на Конституцията, които вече бяха одобрени от Държавната дума на първо четене, работната група, сформирана от президента, разглежда още около 200 предложения, главно доста нелепи и юридически несъстоятелни. Сред тях – за утвърждаване на статута на «държава-победителка» на Русия, Православието като основна религия (въпреки че това противоречи на първата глава от Конституцията), преименуване на президента във «Върховен Управляващ», при това непременно с главна буква, а в преамбюлата да бъдат вписани «думи на гордост за нашата страна, за нашите големи победи и подвизи на нашите предци».

«Православният бизнесмен» и един от спонсорите на военните действия в Донбас Константин Малофеев предложи да се закрепят в преамбюлата на Конституцията «традиционните морални ценности», думата «руски», определението на семейството като съюз между мъж и жена, «там да се впише многодетността» и преумножаването на семейството, както и че Русия е «историческа наследничка не само на Съветския съюз, но и на Руската империя».

За да се направят изменения в Конституцията, които не засягат първите ѝ глави, е достатъчно да се приеме съответният закон в парламента и да се съберат необходимия брой одобрения от регионалните власти, но според президента на Руската Федерация «обичайната процедура не е достатъчна», за да влязат в сила измененията, припомня NewsRu.Com. «Необходимо е хората да отидат до участъците за гласуване и да кажат дали искат тази промяна или не, така че гражданите на страната ни всъщност да бъдат последната инстанция, която или приема този закон за поправките, или го отхвърля», – каза Путин на 30 януари 2020 г. на среща с представители на обществеността и отбеляза, че може да не подпише закона за поправките, ако те не бъдат подкрепени от гражданите на общоруско гласуване.

Източник: Credo.Press

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal