ЕКСКЛУЗИВНО: Вселенският Патриарх Вартоломей говори за етнофилетизма, Европа и Храма на Света София


Превод: Александър Иванов

Вселенският Патриарх Вартоломей говори за „раната на Православието“ и определи етнофилетизма като „голяма опасност“. Това съобщава Orthodox Times.

На първо място ние сме православни, а след това сме гърци, руснаци, българи, украинци и всичко останало“ – каза Негово Всесветейшество Вселенският Патриарх г-н г-н Вартоломей по време на интервю за гръцко радио в Австралия. Той посочи, че „след падането на комунизма се наблюдава възраждане на етнофилетизма в църковния свят.

Освен това той подчерта необходимостта от спазването на традициите, като изрази тревожност за бъдещето на Европа. „Наше задължение е, като представители на поместните Църкви, да полагаме по-големи усилия, за да гарантираме, че европейците следват Учението на Светото Евангелие в ежедневието си. Не бива да се откъсваме от корените си; не бива да забравяме, че Християнството е основата на европейската цивилизация“ – каза Вселенският Патриарх Вартоломей.

Храмът на Света София принадлежи на цялото човечество

Вселенската Патриаршия се противопоставя на превръщането на Храма на Света София в джамия. „Храмът на Света София принадлежи на цялото човечество и за нас той винаги ще бъде исторически, традиционен и славен християнски Храм. Предпочитаме той да си остане музей, така че хората от цял свят да продължат да му се възхищават.

Патриархът говори и за фалшивите новини в църковния живот: „Грях е да заблуждавате хората с фалшиви новини.“


От Doxologia INFONEWS поздравяваме Негово Всесветейшество Вселенския Патриарх Вартоломей за тези истинни думи! Беше крайно време тези неща да се припомнят отново! Вижте разликата между православното мислене на Вселенския Патриарх Вартоломей и безбожническото, руско, комунистическо и имперско-ченгеджийско мислене на Московския Патриарх Кирил. Г-н Кирил преди време каза: „На първо място сме руснаци, а след това православни.“ Това е цинично и антихристиянско!

Една от основите на християнското Учение, т.е. на Учението  Православната Църква е: Няма вече иудеин, ни елин; няма роб, ни свободник; няма мъжки пол, ни женски; защото всички вие едно сте в Христа Иисуса.“ (Галатяни 3:28)

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal