Държавният секретар на САЩ Майк Помпео посъветва Правителството на Черна Гора да започне открит диалог със Сръбската Църква


Превод: Александър Иванов

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео посъветва Правителството на Черна Гора да започне открит диалог със Сръбската Православна Църква относно Закона за религиозните свободи, чието скорошно приемане предизвика силни реакции и неодобрение в Сръбската Църква в Черна Гора.

Насърчаваме Правителството на Черна Гора да започне открит и прозрачен диалог със Сръбската Православна Църква относно Закона за религиозната свобода и неговото прилагане. Всички усилия за установяване на валидността на исканията за собственост трябва изцяло да са в съответствие с черногорското законодателство и Европейската Конвенция за правата на човека“– пише Помпео в писмо до Американския Архиепископ Елпидофор, който е председател на Асамблеята на каноничните православни ЕСпископи в САЩ .

Помпео благодари на Архиепископа на Америка г-н Елпидофор за писмото му и заяви, че той и президентът на САЩ Доналд Тръмп твърдо вярват, че всички хора в света имат правото да изповядват открито и мирно своята религия.

Той каза още, че Правителството на САЩ следи отблизо процеса на приемане на Закона в Черна Гора.

Ние разбираме, че някои религиозни групи са изразили своите притеснения относно законовите разпоредби за собствеността и правните процедури, при които спорната собственост ще се третира. Въпреки че Правителството е убедено, че изцяло се е съобразило със становището на Венецианската комисия относно Закона, докато противниците твърдят, че Правителството на Черна Гора не е успяло да проведе приобщаващи и подробни консултации с религиозните организации и обществеността, както препоръча Комисията“ – заяви Помпео, изразявайки своята загриженост относно постоянното напрежение и изолираните случаи на насилие в страната.

Източник: Ορθοδοξία INFO

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal