Начало » Православна Църква » Нови поместни църкви » Православна Църква на Гърция » Днес се престави в Господа бившият Пирейски Митрополит г-н Калиник

Днес се престави в Господа бившият Пирейски Митрополит г-н Калиник

За повече информация: Orthodoxia.INFO

Автор: Doxologia INFONEWS

Както ви съобщихме, на 16 февруари 2020 г. бившият Пирейски Митрополит г-н Калиник беше приет в интензивното отделение по спешност. Йерархът в последно време се бореше със сериозни проблеми, свързани със здравето му, след претърпяния мозъчен инфаркт.

Днес, 29 февруари 2020 г., на 94-годишна възраст бившият Пирейски Митрополит Калиник се престави в Господа. В 17:00 ч. тялото му ще бъде изложено за поклонение в Свещения Храм на Света Троица в Пирея. Утре сутринта ще бъде отслужена Божествена Литургия пред неговите тленни останки. А Опелото ще бъде отслужено на 03 март 2020 г. в 11:00 ч. след Преждеосвещената Божествена Литургия. Знамената на всички Храмове в диоцеза на Свещената Пирейска Митрополия и на всички учреждения на територията на Община Пирея ще бъдат свалени наполовина. А всички Храмове чрез камбанен звън до 03 февруари ще известяват постоянно пирейското паство за тази скръб, която е обзела Свещената Митрополия на Пирея.

Блаженият Митрополит бивш Пирейски г-н Калиник (със светско име Констандинос Карусос) е роден на 20 септември 1926 г. в село Вартоломьо (народному: Вартоломей), област Илия. Завършил е Богословския Факултет на Атинския Каподистрийски университет. Ръкоположен е за дякон през 1956 г., а за презвитер – 1959 г. От 1967 до 1980 г. е бил Главен директор на Катихизическите (неделни) училища при Свещената Атинска Архиепископия. Той е основател на редица монашески и богословски дружества за духовност и просвета, както и на Свещения Синодален Монастир на Пресвета Богородица Хрисопиги, чийто игумен е бил до 2019 г. Той е написал и издал над 70 книги с религиозно и духовно съдържание, стотици монографии в различни списания и вестници. През 1975 г. е избран за Титуларен Митрополит на Рогон и главен директор на „Апостолска дякония“.  На 12 януари 1978 г. е избран от Йерархията на Еладската Църква за Митрополит на Пирея. Интронизацията му е била в Катедралния Храм на Пирея – Света Троица, на 5 февруари. На 4 февруари 2006 г. той си подава оставката след 28-годишно управление на Свещената Пирейска Митрополия. Той решава да прекара остатъка от живота си в Свещения Синодален Монастир на Пресвета Богородица Хрисопиги. От 2006 г. досега Митрополит на Пирея е известният в целия Православен свят със своя Отдел против ересите г-н Серафим.

До Митрополит Калиник постоянно се намираха Митрополитът на Димитриада г-н Игнатий, Митрополитът на Самос г-н Евсевий, както и други негови духовни чеда.

Митрополит Калиник беше изключително уважаван Архиерей в Еладската Църква. Негови духовни чеда са блаженопочившият Архиепископ на Атина и на цяла Гърция Христодул Параскеваидис, бившият Митрополит на Калаврита и Егялия г-н Амвросий, на Самос и Икария г-н Евсевий и на Димитриада и Алмирос г-н Игнатий.

Бог да прости съгрешенията на Архиерея и да облажи душата му!


Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal