Гръцкият Президент: Само Вселенският Патриарх може да бъде изразител на вселенскостта на Православието


Превод: Йордан Георгиев

Само Вселенският Патриарх е изразител на вселенскостта (икуменичността – Бел. прев.) на Православието“, заяви Гръцкият Президент Прокопис Павлопулос от Каламата. Той присъства на Божествената Литургия на 02 февруари по случай празника Сретение Господне и празника на Света Богородица Сретенска, покровителка  на град Каламата. 02 февруари е патронен празник на столицата на област Месиния.  

Освен това, според arhon.gr, г-н Павлопулос се е обърнал към възглавилия Божествената Литургия Митрополит на Филаделфия г-н Мелитон (Вселенска Патриаршия) с думите: „Това, което съм направил и което ще правя в бъдеще, което ще правим и всички православни гърци, е да бъдем полезни на Вселенската Патриаршия, което е наш дълг особено в най-трудните моменти. Нашата воля, тази на Гръцкото Православие и на Еладската Църква е да брани ролята на Вселенската Патриаршия, на всички православни християни, което трябва да премине от думи в дела“, каза той.

В словото си в Митрополитския храм на Сретение Господне в Каламата, Митрополит Мелитон благодари и изказа признателността на Вселенския Патриарх Вартоломей към Президента на Гърция г-н Прокопис Павлопулос за големия принос през целия му мандат за единството между Еладската Църква и Вселенската Патриаршия, както и за подкрепата му за Вселенския Престол в критични моменти.

Важно е да припомним, че на 22 януари 2020 г. 300-местният Парламент на гърците избра с 261 гласа новия президент на Гръцката Република и председателя на Държавния Съвет (Върховен административен съд – Бел. прев.) проф. Екатерини Сакеларопулу, която ще встъпи в длъжност на 13 март 2020 г. Тя е професор по конституционно и административно право. Нейният предшественик, който е настоящият президент на Гърция г-н Прокопис Павлопулос, също е професор по конституционно право. Нейната кандидатура беше предложена от министър-председателя на Гърция г-н Кириакос Мицотакис на 15 януари 2020. Тя ще бъде първата жена, която ще оглави тази институция в Гърция.

Източник: Orthodox Times

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal