Гръцкият външен министър: Концепцията на Московската Патриаршия за „Трети Рим“ е добре известна


Превод: Йордан Георгиев

В интервю за публицистичното вечерно предаване „10“ с известните гръцки журналисти г-жа Олга Треми, г-н Андонис Делатолас и г-н Илияс Канелис по държавната телевизия ЕРТ, гръцкият външен министър г-н Никос Дендиас на 06 февруари 2020 г. спомена и за църковния аспект в гръцко-руските отношения.


Ето и част от самото интервю по църковния въпрос:

«Андонис Делатолас:Какви са отношенията ни с Русия?
Никос Дендиас: …Искам да ви кажа абсолютно ясно, мисля, че църковният въпрос е нещо, което според руския мироглед не работи положително в гръцко-руските отношения. Въпреки това считам, че както историческата православна дълбочина, така и основите на общността ще помогнат за подобряване на гръцко-руските отношения в средносрочен план и ние ще преследваме тази цел».

Попитан за сегашното ниво на гръцко-руските отношения, Никос Дендиас каза, че гръцката страна полага усилия за подобряването им въпреки «цезаропапизма на Русия във византийски смисъл», като  поясни, че «концепцията на Московската патриаршия за „Трети Рим“ е добре известна, но Гръцката Република не се намесва по църковните въпроси. Ние полагаме усилия това ясно да кажем на нашите руски събеседници.

Олга Треми: Това може би нашите руски събеседници не го схващат, тъй като имат друг ритъм на работа, вероятно и друга култура.

Никос Дендиас посочи, че в Русия: има цезаропапизъм във византийски смисъл, може би по-активен, отколкото може да се каже, че съществува у нас, а още по-малко дори това, че Вселенският Патриарх не е на територията на Гърция и не е гръцки гражданин. Но бих казал следното: ако видите обръщението на президента Путин към новия гръцки посланик, г-жа Насика, ще видите, че има признаци в затоплянето на нашите отношения, на които се спрях преди това.

Олга Треми: Това може да е историята и с г-н Bitcoinпри всички случаи. Тези два въпроса ще се развият по начина, по който ние сме решили. Правителството добре направи, че не взе решение по църковния въпрос, а го взе Еладската Църква.

Никос Дендиас: Надявам се това, което казвате, Русия ясно да го разбере…. Тук говорим за дълбочината на отношенията, което си мисля, че в крайна сметка ще може да повлияе и да разреши проблемите, за които, ако Русия види ясно, ще разбере, че гръцката страна няма никаква отговорност. И мисля, че това ще го види лека-полека…»

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal