Начало » Новини » Светът » Вселенският Патриарх покани Архиепископа на Кипър да съслужат на Неделя Православна (08 март 2020)

Вселенският Патриарх покани Архиепископа на Кипър да съслужат на Неделя Православна (08 март 2020)Превод: Йордан Георгиев

Вселенският Патриарх покани Архиепископа на Кипър Хрисостом II във Фенер. Архиепископ Хрисостом заяви това пред ТV ΡΙΚ, че Вселенският Патриарх се е чул с него по телефона като оправил своите пожелания за по-скорошното му оздравяване и го е поканил да отпразнуват и съслужат заедно на 08 март, на Неделя Православна.

Поканата на Вселенския Патриарх за съслужението на двамата Предстоятели на Неделя Православна има особено значение, тъй като Църквата на Кипър получава своята Автокефалия на Третия Вселенски събор в Ефес от 431 г.


Както е известно Архиепископът на Кипър на 31 януари беше подложен на успешна операция за изгарянето на всички ракови огнища в неговия черен дроб. На 01 февруари, Архиепископът беше изписан от клиниката Atrium Health в Северна Каролина, САЩ, където беше придружен от неврохирурга г-н Теолог Теологу. Архиепископът се завърна късно вечерта на 06 февруари от Северна Каролина, след едно пътуване, което отне 18 часа, тъй като самолетът му е имал престой 2 часа в Лондон.


Вчера, към 8:15 ч. Архиепископът пристигна в своя кабинет, където беше посрещнат топлосърдечно от служителите в Свещената Архиепископия, от клирици, приятели и познати. Архиепископът благодари на Бога, както каза, понеже операцията на рака на черния дроб е била успешна и той се чувствал силен да продължи своята работа. Неговият Протосингел Архимандрит Йоан  отслужи Водосвет. Присъстваха също и Епископите на Карпасия и на Неаполис.

За повече информация относно здравето на Архиепископа както и за неговото посрещане в Свещената Архиепископия може да прочетете в посочения източник.

Източник:  ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ

Вероятно повечето, които следите Doxologia INFONEWS в последната година и половина може би се досещате, че тази дата не е случайна, както и самата покана за съслужение. При самото съслужение на двамата Предстоятели и поменаването на името на Киевския Митрополит Епифаний в Диптисите на Вселенския Патриарх е достатъчен акт на признаване на този Предстоятел като такъв и от страна на Кипърския Архиепископ. Оттам и известното сред хората признаване на автокефалията на Православната Църква на Украйна. Това представлява признаването.

Пак подчертаваме, в Православната Църква не се подписват декларации, договори, меморандуми и пр. актове за признаване или непризнаване на автокефалия от друга поместна Църква, или обединение със схизматици (пример: договор за обединение между Руската Църква и схизматичната Руска Задгранична Църква през 2007 г.). Тези методи и актове са чужди на Православната Църква. Тези актове са характерни за международните организации и за държавите като субекти на международното право.

Отново повтаряме за агентите на Москва и на обучените там клирици, богослови и миряни, най-вече с абсолютно погрешни и антиправославни познания по канонично право, че признаването на Предстоятеля на една Поместна Църква става единствено чрез поменаването му в Диптисите на друг Предстоятел. Същата процедура се отнася и за прекъсването на общението между Предстоятелите. След като един Предстоятел на една поместна Църква е поменал Киевския Митрополит Епифаний, това означава, че той и съответната Църква са в общение с новата автокефална поместна Православна Църква на Украйна.

Крайно време е Кипърската Църква като древна Църква, създадена от Вселенските събори по акривия като Патриаршиите от Пентархията (Римска – отпаднала през 1054г., Вселенска, Александрийска, Антиохийска и Йерусалимска), макар и архиепископия, да покаже на новите поместни Църкви, създадени чрез Томос за автокефалия от Вселенския Патриарх по икономия, какво са ДЛЪЖНИ да направят. Да не забравят, откъде са произлезли и по какъв начин.

Да, в момента Кипърската Църква се бори срещу руската разрядка, пропаганда и агресия, разпространявани чрез някои Митрополити. В последно време гърците в Кипър си отвориха очите и разбраха истинското лице на Русия и Руската Църква, които зад гърба им извършват религиозно-културна подмяна в окупираната от турците северна част на острова. Разбраха и за агентите на ФСБ, прикрити като руски журналисти и свещеници на острова и много други интересни неща, които скоро ще започнат да изплуват на повърхността.  

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal