Начало » Православна Църква » Древни църкви » Древна Вселенска Патриаршия » Вселенският Патриарх Вартоломей празнува своя рожден ден

Вселенският Патриарх Вартоломей празнува своя рожден ден

Автор: Doxologia INFONEWS
На 29 февруари 2020 г. Негово Божествено Всесветейшество Архиепископът на Константинопол – Новия Рим и Вселенски Патриарх г-н г-н Вартоломей празнува своя 80-ти рожден ден. Той празнува своя празник, с точност, на всеки четири години, т.е. на всяка високосна година когато месец февруари е допълнен с 29-то число.
От Doxologia INFONEWS поздравяваме главата на Църквата, Негово Божествено Всесветейшество, като му благопожелаваме да продължава в същия Православен дух да крепи Православието по света, да обединява поместните Православни Църкви в любовта, да пази все така усърдно Свещените Канони! Да бъде дълги години сред нас в крепко здраве!
За съжаление, днес Вселенският Патриарх служи за съблазън на мнозина злобни Архиереи и свещеници (предимно в Русия и България), които му завиждат на духовната власт, богословските познания и чистото сърце, и искат да бъдат на негово място, но не знаят какъв тежък кръст носи Всесветейшият Патриарх. А за да си Вселенски Патриарх трябва да имаш силна вяра и упование в Бога, за да носиш тежкия кръст.
Вселенският Патриарх Вартоломей е точно такъв. Затова Doxologia INFONEWS винаги го подкрепя в неговите добри начинания в полза на Църквата, хората по света и екологията.
ДОСТОЕН! ἌΞΙΟΣ!
Кой е Вселенският Патриарх Вартоломей?
 
Вселенският Патриарх Вартоломей е роден на 29 февруари 1940 г. в китното село Светите Теодоровци (Свети Теодор Тирон и Свети Теодор Стратилат) на остров Имврос. Селото днес носи името Зейтинликьой, а островът – Гьокчеада. Патриарх Вартоломей е син на Христос и Меропи Архондонис. Рожденото му име е Димитриос. В селото има музей за Вселенския Патриарх, който се помещава в зарзаватчийницата на неговия дядо.
Патриарх Вартоломей завършва началното си и основно образование в родното си село. След това продължава в Зографския лицей в Константинопол, където завършва средното си образование. Оттам веднага е приет в Богословската Школа на остров Халки, която завършва с пълно отличие през 1961 г. След това веднага е ръкоположен за дякон, получавайки името Вартоломей. От 1961 г. до 1963 г. отбива задължителната си военна служба като гражданин на Република Турция и получаваме офицер. Между 1963 – 1968 г. получава стипендия от Вселенската Патриаршия и в рамките на пет години следва няколко магистратури в Източния Институт в  Рим, в Икуменическия Институт в Бозе, Швейцария, и в Университета в Мюнхен, където специализира канонично право. Защитава докторска дисертация в Григорианския университет в Рим на тема: „За кодифицирането на Свещените Канони и на Свещените Разпоредби в Православната Църква“.
През 1968 се завръща в Константинопол като помощник преподавател в Богословската школа на остров Халки. През същата година е ръкоположен за презвитер. След шест месеца (6) Вселенският Патриарх Атинагор го награждава с Архимандритска офикия (достойнство). През 1972  е Директор на Патриаршеския кабинет на новоизбрания Вселенски Патриарх Димитрий. През месец декември 1973 Архимандрит Вартоломей е избран за Филаделфийски Митрополит и ръкоположен за епископ. След кончината на Митрополит Мелитон Халкидонски е избран за нов Халкидонски Митрополит до избирането му на Патриаршеския Престол. На 22 октомври 1991 е избран за 270-я наследник на Свети Апостол Андрей Първозвани и Архиепископ на Новия Рим–Константипол, и Вселенски Патриарх.
Говори гръцки език, турски език, латински език, италиански език, английски език, френски език и немски език. Публикувал е много статии, изследвания и слова.
Негово Всесветейшество е почетен професор в 23 университета и в 9 държави.
Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal