Начало » Новини » Светът » Вселенската Патриаршия избра трима Архимандрити за нови Викарни Епископи на Канадския Архиепископ г-н Сотир

Вселенската Патриаршия избра трима Архимандрити за нови Викарни Епископи на Канадския Архиепископ г-н Сотир

Автор: Doxologia INFONEWS
Днес на 13 февруари, в четвъртък, на свое заседание Светият и Свещеният Синод на Вселенската Патриаршия под председателството на Негово Всесветейшество Вселенският Патриарх г-н г-н Вартоломей избра трима нови Викарни Епископи за Свещената Архиепископия на Канада. Епископите са поискани от Архиепископа на Канада и на цяла Арктика г-н Сотир.
 
На снимката:Канадският министър-председател г-н Джъстин Трюдо и Канадският Архиепископ г-н Сотир
Миналата година Канадската Митрополия беше повишена в Архиепископия, съответно Канадският Митрополит в Архиепископ. Оттогава там тече сериозна реорганизация, поради възникналата огромна архипастирска нужда за обгрижването на стотиците хиляди православни християни в Канада и по нейното арктическо крайбрежие. В последните години хиляди местни канадци френско- и английскоговорещи приемат чрез Свето Кръщение нашата Света Православна вяра, ставайки членове на Православната Църква.
В последно време бяха ръкоположени допълнително презвитери, които да обслужват новите енории. Архиепископ Сотир вече усеща нуждата от сериозна помощ не само в административно отношение, но и в по-сериозно обгрижване на стотиците хиляди православни християни в Канада. Той беше помолил преди известно време Вселенския Патриарх за ръкополагането поне на трима Архимандрити в Епископски сан, които да му станат Викарни Епископи.
Днес, Негово Всесветейшество откликна на молбата му. Светият и Свещеният Синод на Майката Църква избра трима Архимандрити, които да бъдат ръкоположени за епископи.
Избраните кандидати за Викарни Епископи са:
Архимандрит Александрос Салмас (кандидат за Патарски Епископ)
Архимандрит Александрос Салмас, който ще носи титула на древнопросиялата Патарска Епископия.
Архимандрит Александрос Салмас е роден в Солун през 1974 г. През 1996 г. е ръкоположен за дякон в Свещената Солунска Митрополия, а през 1999 г. за презвитер. Архимандритската си офикия получава през 2006 г. от Всесветейшия Солунски Митрополит г-н г-н Антим.
Същата година е назначен за предстоятел на Свещения храм на Света Ксения и на Свети Нектарий в района на Харилаос. През 2004 г. завършва с отличен богословското си образование в Аристотелския университет в Солун, а през 2007 г. завършва отново с отличен и магистратура в сферата на Църковната история и Догматическото богословие. Темата на дипломната му работа е: „Съборността на Църквата въз основа на протоколите от Вселенските събори“.
По-късно следва и в Бостънския богословски институт. Към този момент е главен директор на Образователния и Културния център „Свети Григорий Палама“ при Свещената Солунска Митрополия, както и директор на официалния издателски орган на Митрополията, която носи също името на Свети Григорий Палама. Той е кандидат-докторант в катедрата по Социално и Пастирско Богословие към Богословския факултет на Аристотелския университет в сферата на Църковната история и Догматическото богословие. Владее гръцки, английски и френски език (виж тук).
Архимандрит Димитриос Андонопулос (кандидат за Зинуполски Епископ)
Архимандрит Димитриос Андонопулос, който ще носи титула на древнопросиялата Зинуполска Епископия.
Архимандрит Димитриос Андонопулос е роден в Атина на 06 март 1977 г. Следвал е във Философския факултет Немска филология и езикознание, както и новогръцка филология в Берлинския университет Freie Universität zu Berlin, където завършва като магистър (Magister Artium) с оценка много добър.
Също така следва Богословие в Богословската школа на Честния Кръст в Бостън (Вселенска Патриаршия), където завършва като Master of Divinity с оценка отличен.
Архимандрит Димитриос има и магистратура на тема: Гърция – Църковна история и култура. През 2005 г. е постриган за монах в Свещената Обител на Успение Богородично в Ангаратос, Ираклийска Свещена Архиепископия. От тогавашния Епископ на Кносос г-н Евгений, сегашен Митрополит на Ретимнос и Авлопотамос. През 2006 г. е ръкоположен за дякон, а през 2008 г. от същия Митрополит и в презвитерски сан. През 2010 г. в същия Монастир получава своята офикия за Архимандрит от Александрийския Патриарх. След това Архиепископът на Крит г-н Ириней го назначава за изповедник.
От 2010 г. обслужва различни храмове в Свещената Канадска Архиепископия, основно в Торонто и Монреал. Многократно е организирал катихизически курсове и събрания за младежи и девойки в поверените му енории. От 2018 г. е назначен от Канадския Архиепископ да катихизира и да се грижи за всички младежи и девойки в цялата Архиепископия.
В последните години е член на Архиепископския съвет. Говори гръцки, английски, немски (без акцент и на професионално ниво), както и френски език (виж тук).
Архимандрит Нектариос Мостратос (кандидат за Керамски Епископ)
Архимандрит Нектариос Мостратос, който ще носи титула на древнопросиялата Керамска Епископия (виж тук). Архимандрит Нектариос (в света Бонифаций) Мостратос е роден на остров Парос. Завършил е Църковното училище в Патмос. Като ученик е бил сериозен, достоен и прилежен в своя църковен морал. Той става духовно чедо на блаженопочившия Митрополит на Неа Йония и Филаделфия г-н Тимотей Маттеакис. До избора му на Епископ е служил в Храма на Честния Кръст Господен в Кембек, Свещена Архиепископия на Канада, където е бил и предстоятел.
Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal