Начало » Православна Църква » Древни църкви » Древна Вселенска Патриаршия » Вселенската Патриаршия добави седем (7) Новомъченици в лика на Светиите

Вселенската Патриаршия добави седем (7) Новомъченици в лика на СветиитеАвтор: Doxologia INFONEWS

На 14 февруари 2020 във Вселенската Патриаршия беше подписан Праксисът (Актът) за поставянето в лика на Светиите на седемте (7) Касторийски Новомъченици.


Негово Божествено Всесветейшество, Вселенският Патриарх г-н г-н Вартоломей, както и членовете на  Светия и Свещения Синод подписаха Акта за поставянето в лика на Светиите на седем (7) Новомъченици. По този начин се утвърди решението на Светия и Свещения Синод от 03 октомври 2019 за „вписването в Агиология на Православната Църква на тези, които са приключили мъченически своя живот за нашата безукорна вяра“. 

Новомъчениците ще бъдат публикувани така, както са вписани в Акта  за поставянето им в лика на Светиите:


а) Касторийски Новомъченици Маркос, Петрос и Маркулис от Клисура  (+1598);б) Новомъченик Йоаннис (Нулдзус) Касторийски и тези с неговия подвиг (+27.04.1696);в) Новомъченик Георгиос Касторийски (+18.08.1809/1815);г) Свещеномъченик Василиос (Калапаликис) Касторийски (1858 – +21.06.1902); ид) Свещеномъченик Платон (Айвазидис) Касторийски и Амасийски (17.09.1852– +21.09.1921)


Свети Касторийски Новомъченици Марко, Петре и Маркулис; Новомъчениче Йоане Касторийски и тези с него; Новомъчениче Георгие Касторийски; Свещеномъчениче Василие Касторийски и Свещеномъчениче Платоне Касторийски и Амасийски, молете Бога за нас.

Епархийската Църква на Кастория специално благодари на Негово Божествено Всесветейшество, Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей и на Архиереите, които са членове на Светия и Свещения Синод за благословията и почитта, която са показали към тази крайна Епархия.

Ἀπολυτίκιον Καστοριέων νεομαρτύρων
Ἦχος α’. Τῆς ἐρήμου πολίτης.

Τῶν αἱμάτων τοῖς ῥείθροις, καὶ ταῖς θείαις ἀθλήσεσι,
μάρτυρες Χριστοῦ νικηφόροι, εὐαγῶς ἀνεδείχθητε,
Γεώργιε καὶ Πλάτων ἱερέ,
Βασίλειε καὶ Μᾶρκε θαυμαστέ,
Ἰωάννη σὺν γαμβρῷ καὶ τῷ ἀδελφῷ,
διὸ καὶ ἀνακράζομεν•
Χαίρετε Καστορίας οἱ φρουροί•
χαίρετε τὰ καυχήματα•
χαίρετε πρὸς τὸν ἅγιον Θεόν, πρεσβευταὶ πανσεβάσμιοι.


Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal