ВАЖНО: Част от разговора между Йерусалимската делегация и Вселенския Патриарх, с коментар на Doxologia INFONEWS


Превод: Йордан Георгиев


Вселенският Патриарх заяви на делегацията, че този разговор е трябвало да бъде проведен преди това, а не post factum. Той заяви, че позицията, която е заела Йерусалимската Патриаршия поставя в опасност единството на Православието, което Вселенската Патриаршия ще защити. Същите виждания изложи преди време в своето писмо до Йерусалимския Патриарх и Албанският Архиепископ г-н г-н Анастасий.

Срещата е преминала в приятелска атмосфера между двете страни, която среща е продължила достатъчно, за да бъдат обсъдени детайлите около предизвиканата криза.

По време на разговорите се е чуло, че Йерусалимският Патриарх е попаднал в капан. По време на срещата йерусалимските Архиереи са се опитали да убедят в своята теза Вселенския Патриарх и Архиереите от неговия Престол, които са присъствали, че Йерусалим го подкрепя и е заедно с него.

Въпреки настойчивите въпроси относно дневния ред на срещата в Аман, както и за причините, които са довели до това Йерусалимската Патриаршия да поеме тази инициатива, дадените отговори от Архиереите не са били достатъчно ясни.

Архиерей, който е участвал в срещата заяви за ΟρθοδοξίαINFO, че е останал с усещането, че Архиереите от Йерусалимската Патриаршия са изглеждали така, като че ли «не знаят защо го правят», отбелязвайки, че безсилието им да се аргументират в полза на тяхната инициатива е станало повече от ясно, че τя не идва от тях.

Чувството за безизходица, което идва от Йерусалимската Църква, е достатъчно явно в очите на Архиереите от Вселенската Патриаршия. Един от тях е казал на Архиереите на Йерусалимската Патриаршия, че ако продължава руската експанзивност, «те са следващите» заради стратегическото местоположение на местата за поклонение.

Съгласно информацията на Ορθοδοξία INFO, Вселенският Патриарх ясно е заявил, че в никакъв случай нито той, нито представители на Патриаршията ще участват на съвещанието в Аман, задавайки и смисления въпрос: «Киевския Митрополит поканихте ли го?»

Съгласно същите източници на Ορθοδοξία INFO, делегацията на Йерусалимската Патриаршия не е дала ясен отговор за Предстоятелите, които ще отидат в Йордания, намеквайки за седем (7) поместни Църкви, които ще бъдат представени или чрез своите Предстоятели, или чрез представителства.

Източник:  ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO

Коментар: Doxologia INFONEWS

От Doxologia INFONEWS абсолютно потвърждаваме това, което нашият колега г-н Андреас Лударос е написал в своята статия, въз основа на своите източници. Ние можем да добавим и нещо друго, което научихме от нашите източници, разширявайки това, което е изложено по-горе.

Всъщност, това, което йерусалимските Архиереи също са споделили на Вселенския Патриарх и на неговите Архиереи, е това, че има сериозен проблем в Божигробското братство, което не одобрява тази инициатива на Йерусалимския Патриарх г-н г-н Теофил III. Нека да не забравяме, че именно това Братство назначава и сваля Йерусалимските Патриарси, независимо дали има, или няма някакъв външен натиск за това.

Отделно, има сериозни брожения у повечето Архиереи в Йерусалим относно действията на Патриарх Теофил. Всички знаят много добре, че това е натиск и изнудване на Йерусалимския Патриарх от страна на Москва.

Нека да не забравяме, че и мястото на срещата не случайно е избрано в Аман. В Израел трудно биха могли да дойдат представители на Антихиохийската Патриаршия поради сериозните обтегнати отношения между Израел и Ливан, а от друга страна – между Израел и Сирия. За съжаление Антиохийският Патриарх г-н г-н Йоан X и неговите Архиереи също за подложени на агресивен руски натиск. Ако го нямаше този натиск, никой от Антиохия нямаше да отиде на тази среща. Но в случая, Антиохийският Патриарх е категорично на страната на Вселенския Патриарх, независимо от руския натиск. Патриарх Йоан X е изключително мъдър, много добре образован и далновиден Епископ, който трудно може да бъде заблуден или обработен от московските агенти.

(обновено в 23:46 ч. на 15.02.2020 г. по отношение на пътуването на Сръбския Патриарх до Флорида, САЩ)

В момента все още очакваме официално изявление от Сръбския Патриарх дали той лично ще присъства в Аман, или ще изпрати свои представители. Това, което знаем е, че той има сериозни ангажименти в Клиъруотър (Флорида, САЩ), на 29 февруари. Тази дата е само два-три дена след срещата в Аман. Полетът от Аман до Флорида ще му отнеме минимум 22-24 часа.  В делегацията за Флорида ще присъстват Шумдийският Епископ Йоан, и дясната ръка на Патриарх Ириней – Бачкият Епископ Ириней Булович. 

В Клиъруотър той ще участва на заседание на Църковния Събор на Сръбската Православна Църква в Северна и Южна Америка, където има много сериозни проблеми в последно време, според информацията, с която разполагаме. Миналата година в Чикаго беше приет нов Устав на СПЦ в Америка. За него гласуваха трима от петимата Сръбски Архиереи в Северна и Южна Америка. Този събор ще бъде свикан срещу трима достойни Епископи: г-н Ириней Добриевич, г-н Лонгин Кърчо и г-н Максим Василевич. Това, което научихме е, че зад всичко това стои московският агент в Сръбската Църква Бачкият Епископ г-н Ириней Булович. Доколко това ще се случи, предстои да видим. Дано да има някакъв положителен развой. 

Важно е да отбележим, че Сръбските Архиереи в двете Америки нямат никакви зависимости от Москва, за това и тяхната позицията по въпроса за автокефалията на Украйна е положителна и въз основа на каноничното право.В действията на Румънския Патриарх и в Синода на Румънската Патриаршия се вижда една далновидност дори в това да принизят т. нар. Съвещание на Предстоятелите в една обикновена среща. Патриарх Даниил ще изпрати свои доверени представители, които ще противодействат на замисления пъклен план на Москва, който отново ще бъде пълен провал. Патриарх Даниил и Румънската Църква подкрепят автокефалията на Църквата в Украйна, както се видя от тяхното изявление, което вчера първи публикувахме.

Важно е да се отбележи, че Doxologia INFONEWS вчера предупреди за капана, в който ще попаднат повечето, които отидат на тази среща. За едни ще е капан, а за други нещо друго.

Слава Богу, че Българската Патриаршия е с позиция „мълчание“, макар някои да се подиграват. Тази позиция засега е най-полезна.

(обновено в 02:33 ч. 16.02.2020 г.)

По нашa информация от сигурни източници в Грузинската Патриаршия, става ясно, че Грузинският Католикос-Патриарх г-н г-н Илия II няма да отиде на това Съвещание в Аман. Скоро очакваме официалното публикуване на неговото писмо до Йерусалимския Патриарх г-н г-н Теофил III. 

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal