Начало » Православна Църква » Нови поместни църкви » Православна Църква на България » Българският Патриарх г-н г-н Неофит се срещна с Президента на Кипърската Република г-н Никос Анастасиадис (VIDEO)

Българският Патриарх г-н г-н Неофит се срещна с Президента на Кипърската Република г-н Никос Анастасиадис (VIDEO)


„Кипър е в сърцето на нашия народ, а отношенията ни с Кипърската архиепископия са братски“, каза Негово Светейшество Българският патриарх Неофит по време на срещата с президента на република Кипър Никос Анастасиадис, който е на посещение у нас.

Президентът изрази радостта си от срещата с предстоятеля на Българската православна църква, както и за изключително добрите взаимоотношения между България и Кипър. Господин Анастасиадис през изминалите дни проведе срещи с президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов, както и с други представители на държавата и институциите. Той предаде поздравления от името на архиепископ Хризостом II и духовенството на Кипърската църква. Отправи и покана към патриарх Неофит за посещение на страната му, в която живеят повече от 30 000 наши сънародници.


Светейшият патриарх Неофит припомни своята среща с Кипърския архиепископ Хризостом II през май месец м.г., както и срещата с председателя на парламента на Кипър г-н Димитрис Силурис, с когото се срещна през юли месец м.г.

По време на приема бяха обсъдени и възможностите за развитие на поклонническия туризъм между България и Кипър, както и идеи за съвместно сътрудничество по различни въпроси.

Посещението на г-н Никос Анастасиадис е второ в страната ни. Той се срещна със Светейшия патриарх през февруари 2016 г. На срещата днес, която се проведе в Синодната палата участие взеха Техни Преосвещенства Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, а президентът на Кипър бе придружен от своята съпруга Андри Анастасиадис, посланика на Кипър у нас и други гости, част от официалната делегация.


От Doxologia INFONEWS редактирахме само заглавието на статията. Конституционното наименование на Кипър е Кипърска Република, а не „Република Кипър“. В текста не сме го коригирали.

Останалите грешки в  текста няма да бъдат редактирани от Doxologia INFONEWS. Ние не получаваме заплата от Синода, за да вършим чуждата работа.

Докога ще се толерира неграмотността сред някои служители в Синода?

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal