Списък с Архиереите от РПЦвУ, които поддържат каноничната автокефална Църква в Украйна (ПЦУ)


Автор: Doxologia INFONEWS

За нашите читатели публикуваме част от списъка на Архиереите от Руската Православна Църква в Украйна (РПЦвУ, до 15.12.2018 г. известна като „УПЦ-МП“), които трябваше да бъдат участници в Обединителния Събор от 15 декември 2018 г. в катедралата на Света София в Киев. Списъкът се състои от 16 Архиереи, които към онази дата имаха готовност да се присъединят към новата Църква в Украйна (ПЦУ). По наша информация, списъкът е бил по-голям – поне около 30–40 Митрополити, които към началото на месец декември са били масово притискани и заплашвани от Службата за сигурност на Руската Федерация (ФСБ) да не участват в този Събор. От тях, два дена преди Събора, останаха 16 Митрополити. От тези 16 отидоха на Събора само двама. Всички останали предпочетоха засега да не се присъединяват, тъй като се страхуват за живота си. Техният живот за съжаление все още не може да бъде гарантиран и опазен от украинската власт, тъй като в Украйна е пълно с агенти на руските служби, които са в ролята на „свещеници“ и „архимандрити“.

Ето списъка:

1. Митрополит Переславско-Хмелницки и Вишневски Александър Драбинко – бивш секретар на Предстоятеля на УПЦ-МП; бивш председател на Отдела за външни църковни отношения към УПЦ-МП; сегашен Митрополит в Православната Църква в Украйна (ПЦУ), на когото Синодът на РПЦвУ му наложи „забрана“ за служение.

2. Митрополит Виницки и Барски Симеон Шостатский – сега Митрополит в ПЦУ, който също има наложена „забрана“ за служение от Синода на РПЦвУ.

3. Митрополит Черкаский и Каневский Софроний Дмитрук.

4. Митрополит Хмелницки и Староконстантиновски Антоний Фиалко.

5. Митрополит Могило-Подолоски и Шаргородски Агапит Бевцик.

6. Митрополит Полесски и Сарненски Анатолий Гладкий.

7. Митрополит Харковски и Богодуховски Онуфрий Легкий.

8. Митрополит Черновицки и Буковински Мелетий Егоренко.

9. Митрополит Владимиро-Воленски и Ковелски Владимир Мелник.

10. Митрополит Мукачевски и Ужгородски Теодор Мамасуев.

11. Архиепископ Новокаховски и Генически Филарет Зверев.

12. Епископ Золотоношский Йоан Вахнюк.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal