Начало » Новини » Светът » Премиерът на Черна Гора Душко Маркович: Пропагандата няма да разтърси Черна Гора, Амфилохий се постави начело на античерногорска опозиция

Премиерът на Черна Гора Душко Маркович: Пропагандата няма да разтърси Черна Гора, Амфилохий се постави начело на античерногорска опозиция
Автор: Йордан Георгиев

«Пропагандата, че Черна Гора ще бъде сръбска, заедно с вулгарни плакати и картини в нашите градове, няма да подкопае Черна гора, тъй като правителството и институциите ще защитават Конституцията и ще пазят държавните и национални интереси, като прилагат закона», заяви заместник-председателят на Социалдемократическата партия и премиер на Черна Гора г-н Душко Маркович.


Той каза на заседание на Общинския комитет на партията в Плевила, че «литийните шестия показват, че те не са религиозни, а политически и имат за цел да сменят правителството и застрашават суверенитета на Черна гора».«Митрополит Амфилохий, за жалост, се постави начело на античерногорската опозиция, като ги обедини. Това доведе до снощния протест и лития, където няма място само за черногорците», каза Маркович. «Сигурен, че гражданската и демократичната Черна Гора и този път ще отхвърли този фолклор и деструктивизъм», заяви премиерът на Черна Гора.


Източник: Antena M

Коментар: Doxologia INFONEWS

С други думи, положението в Черна Гора става много сложно от канонична гледна точка. Сърбите е крайно време да се освободят от своя етнофилетизъм. Ако не го направят, масово черногорците в Черна Гора ще напуснат Черногорската и Приморска Митрополия на Сръбската Църква и ще се присъединят към схизматичната „Черногорска Православна Църква“. Вече при тази ситуация, може би Вселенският Патриарх би предоставил Томос за автокефалия някога. Това е само хипотеза към този момент.

Припомняме, че населението на Черна Гора към 2018 г. е около 623 000 души, от които:

45% (280 350) са черногорци,
27% (168 210) са сърби,
8,7 % (54 824) са босненци,
5 % (31 150) са албанци,
3,5 % (21 805) мюсюлмани*,
1,5 % (9 345) цигани,
1 % (6 230) хървати и
8,3 % други.

Съотношението между черногорци и сърби постоянно се променя всяка година, в полза на черногорците. Особено след тези действия на Сръбската Църква в Черна Гора в последните 2-3 месеца, напълно е възможно процентите на самоопределящите се като черногорци да се повишат с 10 – 15 процента.  

Религиозно принадлежност:

Православни християни – 73%
Мюсюлмани – 20%
Римокатолици – 3,5 %
Друго вероизповедание – 3,5 %

Към този момент по-голямата част от православните християни са членове на Сръбската Църква в Черна Гора. Няма данни колко от самоопределящите се за православни са схизматици. Вероятно около 5% са към схизматичната „Черногорска Църква“.

С оглед на ескалиращата фактическа обстановка, можем да предположим, че една немалка част от пасомите на Черногорската Митрополия биха се отдръпнали от нея. Това може да стане по няколко начина: са спрат да се черкуват изобщо, да започнат да се черкуват в храмове на схизматиците, да настояват пред Правителството да предостави храмовете, за които Сръбската Църква няма акт за собственост на схизматичната „Черногорска Църква“ и т.н.
* Мюсюлмани – самоопределение само по отношение на вероизповеданието. В тези проценти може да има лица от различните етноси в Черна Гора.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal